Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Alergie na těhotenství! Zrudlá a pálící kůže na břiše zmizela až s porodem

19. ledna 2016 | 06:00

Říká se, že těhotenství je pro ženu tím nejkrásnějším obdobím. Očekávání miminka, příprava na roli matky. To vše dohromady vytváří neopakovatelný zážitek. Avšak pro Angličanku Fionu Kerrigan bylo těhotenství hotovým utrpením. 

Když nebudete brát v úvahu porod samotný, z čeho má žena během těhotenství strach? Z toho, jak mateřství poznamená její postavu. Nemyslete si – nejednu nastávající matku napadne, za jak dlouho asi shodí nabraná kila, případně jestli vůbec. A jak bude vypadat její tělo pokryté striemi, tedy jizvami vznikajícími kvůli povolování kůže. 

Břicho v jednom ohni

To samé napadlo i pětadvacetiletou Angličanku Fionu Kerrigan. Na začátku třetího trimestru měla břicho samou strii, ale příliš si s tím hlavu nedělala. Až do chvíle, než jí pokožka mezi nimi zrudla. A nejen to – začala ji pálit a svědit. Břicho tak měla během chvíle v jednom ohni a nešlo s tím nic dělat. 

Alergie se objevuje v posledním trimestru těhotenství.
Autor: Profimedia

"Mimo to, že mi pokožka na břiše, kde jsem měla strie, okamžitě zrudla, začaly ty strie dokonce trochu vystupovat. A také se objevily i na jiných částech těla, na nohou, rukou, dokonce i na dlaních," popisuje čerstvá maminka. 

Strach ze strií

Bylo to strašné. I ona se po většinu těhotenství bála, aby její mladou kůži nezvrásnily strie, ale ve skutečnosti se to skoro šest měsíců nedělo. Ovšem o to horší to pak pro Fionu bylo. Žena se tedy rozhodla navštívit svou porodní asistentku, aby se poradila, co má dělat. Ta jí ale jen řekla, že nic takového nikdy neviděla, ať si to zchladí a pozoruje, jaký je vývoj.

To ale nastávající maminku příliš neuklidnilo, navíc rudé strie a vyrážka ji nesmírně pálily, proto se vydala za povolanější osobou: lékařem. Ten jí diagnostikoval polymorfní vyrážku, což je v podstatě alergická reakce na těhotenství. Pokožka ženy se napne více, než je možné, a začnou tak do ní prosakovat buňky z plodu. Určitý vliv na vyrážku má také genetické zatížení, které se přenáší z otcovy strany. 

Hrůza posledního trimestru

Nejčastěji postihuje ženy v posledním trimestru, většinou posledních pět týdnů, kdy dochází k největšímu rozpínání kůže na břiše. Neexistuje však na to žádná léčba, žena se může pouze pokusit zmírnit příznaky. Tato alergická reakce přitom postihuje jednu z dvou set těhotných žen. 

Dívka se bála, aby její tělo nebylo příliš poznamenáno striema.
Autor: Profimedia
Fiona prošla několika kolečky lékařů, než se dostala konečně k dermatologovi, který jí od problémů pomohl. Do té doby totiž žádné krémy ani léky nefungovaly a nedokázaly ji pálení a svědění zbavit. Dermatolog Fioně naštěstí předepsal mastičku se steroidy a hydratační krém, které nakonec od nepříjemných stavů pomohly. 

I tak ale byla Fiona nucena porodit o dva týdny dříve, což jí ale ve výsledku nevadilo. "Bylo to strašné období. Pozorujete, jak se vaše tělo mění, a navíc přitom ještě strašlivě trpíte bolestmi," popisuje stavy při alergické reakci. Ovšem na všechny hrůzy zapomněla v okamžiku, kdy si poprvé pochovala svého syna Leona.