Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dívka vydala kuchařku s recepty, které jí pomohly přežít anorexii

14. ledna 2016 | 06:00

Chtěli byste vědět, jak se stravuje člověk, jehož váha padla až pod třicet šest kilogramů? Nicole Davis se o to podělila. Ve své kuchařce popsala, jaká jídla jí pomohla vyléčit se z anorexie, kvůli které se ocitla na pokraji života a smrti. 

Devatenáctiletá Nicole Davis byla svou váhou vždy posedlá a měla pocit, že jediným kultem krásy je hubenost. A tak se tomu začala podřizovat čím dál tím více. Začala počítat kalorie, a to nejen ty přijaté, ale i vydané. Kvůli poměru jídla a cvičení se dostala tak daleko, že její celková přijatá energie byla 0. Takto hubla tak dlouho, až se dostala na váhu třicet šest kilogramů. 

Víc štěstí než rozumu
Nicole Davis naštěstí zvládla se s nemocí porvat a zvítězit.
Autor: Profimedia.cz

Dívka ale měla více štěstí než rozumu, protože nad nesmyslným hubnutím nakonec zvítězilo volání jejího těla o pomoc, a tak se rozhodla, že s drastickou dietou přestane. Začala chodit k doktorovi, ale neměla pocit, že by jí nějak pomáhal. Místo toho si našla terapeutickou skupinu, ale ani tam necítila příliš velkou podporu a pomoc. Rozhodla se tedy, že to musí nějak zvládnout sama.

Jenže jak na to? Nikde neexistují žádná příručka, učebnice nebo kuchařka, které by pomáhaly holkám, jako je Nicole, s tím, dostat se opět do normálního života. Protože ale Nicole miluje vaření – a i na začátku své nemoci stále vařila jídlo pro svou rodinu, aniž by ho jedla – rozhodla se něco s tím udělat. 

Kaloriím vstup zakázán

Dala se tedy do sepisování kuchařky, která měla obsahovat zdravá a výživná jídla, která ona sama jedla, když bojovala se svou nemocí. Kniha je tak plná nejrůznějších salátů, rizot, ale také koláčů, dezertů a smoothie. Trvalo jí to rok, než se vymanila ze spárů anorexie. Po celou dobu dávala vzniknout své kuchařce. 

Kuchařka má být inspirací a pomocí dalším dívkám.
Autor: Profimedia.cz
V knize ale nenajdete jedinou zmínku o kaloriích. To z důvodu, že autorka nechce podporovat kult hubnutí. I z toho důvodu napsala knihu, která obsahuje jídla, po kterých nehubnete, ale dostanete se na zdravou váhu. "Psaní knihy mi skutečně pomohlo. Nechtěla jsem tam dát jediný recept, který bych sama nejedla, musela jsem tedy všechno sama ochutnat," směje se teenagerka, která to v životě neměla příliš lehké. Kromě anorexie se také potýká s depresemi. 

Inspirací pro ostatní

Nicole by chtěla, aby její kniha byla inspirací i pro ostatní dívky, které se potýkají s anorexií. Není lehké to zvládat sama, a tak by byla ráda, kdyby kuchařka mohla být nataženou pomocnou rukou pro ostatní. "Těší mne, že jsem dostala několik zpráv od dívek, které si procházejí tím, čím jsem prošla já, a píšou mi, že jsem pro ně vzorem," usmívá se Nicole. Také se rozhodla, že deset procent z každé prodané knihy půjde na pomoc organizaci, která se snaží ženám trpícím anorexií pomoct.