Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Žena nechala přešít své svatební šaty na oblečky pro mrtvé novorozence

7. ledna 2016 | 06:00

Svatební šaty má mnoho žen schované doma ve skříni a čas od času nad nimi vzdychne, jak krásné to bylo. Přitom tajně doufají, že by si je mohla obléknout na svůj velký den i dcera. Nebo už dávno leží na hromadě na skládce jako poslední vzpomínka na nepovedené manželství. Angličanka se svým svatebním úborem udělala něco jiného, nečekaného. 

Dokázaly byste se zbavit svých svatebních šatů, které pro vás otevřely novou kapitolu vašeho života? Samozřejmě myšleno v případě, když je manželství šťastné. Pro mnohé ženy je těžké rozloučit se s tímto artefaktem, a tak jej ve skříni schovávají jako chutnou večeři pro moly. 

Skotka  Yvonne Trible, která nyní žije na Kypru, se jednoho krásného dne rozhodla se šatů zbavit. Ve svých padesáti osmi letech měla pocit, že už je znovu potřebovat nebude. A tak je darovala na charitu, která vyrábí pohřební šatičky pro novorozence, kteří nepřežili porod. 

Směs emocí
Žena rozhodně v den své svatby netušila, jaký vyšší cíl její šaty ještě budou mít.
Autor: facebook.com

Na začátku ledna ženě přišly fotografie oblečků, což v ní vyvolalo mnohé emoce. "Cítila jsem hrdost, že jsem udělala dobrý skutek. Zároveň ale také velký smutek z toho, že vůbec něco takového musí být vyráběno, a úlevu, že jsem nikdy nemusela zažít srdce zlomené takovouto strašnou tragédií. A v neposlední řadě také vděk vůči všem dobrovolníkům, kteří dělají tuto záslužnou činnost," napsala na svém facebookovém profilu, kde fotografie zveřejnila.

Příspěvek se začal šířit rychlostí blesku a během pár dnů nasbíral téměř sto tisíc sdílení. Kromě projevů neuvěřitelné vlny solidarity, která se kolem toho strhla, se Yvonne ozvali i někteří rodiče, kteří toto pohřební roucho bohužel potřebovali.

Šaty i ruce k dílu

Z jedněch svatebních šatů bylo ušito sedmero šatiček na pohřby novorozenců.
Autor: facebook.com
Od sdílení fotografií žena nedělá – s trochou nadhledu – nic jiného než to, že maže žádosti o přátelství, kterých přišlo dva a půl tisíce, a pláče nad dojemnými příběhy, které jí chodí. "Nemůžu říct nic jiného, než že děkuji, děkuji, děkuji! Nic z toho by se bez vašeho sdílení nestalo," reaguje tak na to, že se do charitativní organizace přihlásilo mnoho dobrovolníků, kteří chtěli přiložit nejen šaty, ale i ruce k dílu. 

Za tři dny dostala charitativní organizace nabídku více než čtyř tisíc šatů a tisíc sto liber od nejrůznějších dárců. 

A co vy? Darovala byste šaty na něco podobného?