Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Našla jsem si mladšího milence. Sebevědomí a nový drajv mě totálně vyčerpaly

Petra vedle mladšího přítele získala sebevědomí i energii
3. ledna 2016 | 06:00

Všechno vypadalo jako sen: Petra se po rozvodu věnovala dětem a na vztahy neměla ani pomyšlení. Dokud se neobjevil František. Sice o deset let mladší, ale poměrně vyzrálý a hlavně ji chtěl. "Nikdy jsem si nemyslela, jak mě to může nakopnout. A jak mě to taky může vyčerpat."

Kamarádky ji nepoznávaly. Dlouho totiž byly zvyklé na to, že Petra je vyčerpaná paní bez nálady a touhy objevovat něco nového. Po rozvodu se zakonzervovala u sebe doma a věnovala se hlavně dětem. To a práce jí zabralo většinu času, na nějakou zábavu neměla ani pomyšlení, ani sílu. To všechno ovšem změnil Franta. "Potkali jsme se samozřejmě neplánovaně. Měla jsem s kamarádkou a dětmi domluvený prázdninový pobyt v kempu. Ona neřídí, dovezl ji tam mladší bratr," vzpomíná Petra na chvíli, kdy Františka viděla poprvé.

Povídali si celou noc

Zaujalo ji, jak ochotně začal oběma pomáhat. "Byla jsem zvyklá, že všechno zvládnu sama. Franta se neptal, postavil stan, vykopal odtokové kanálky, pomohl s ohništěm a zůstal přes noc." Kámoška Míla šla spát, Petra zůstala s Frantou u ohně a dlouho si povídali. "Pak odjel a já se přistihla, že se těším, až pojedeme domů a Franta pro Mílu přijede. Po dlouhé době mi s někým bylo hezky."

Franta to měl evidentně podobně. Přijel o den dřív, zůstal zase přes noc. A tam oběma došlo, že je to k sobě táhne. "Vůbec jsem nedokázala pochopit, co na mně vidí," vzpomíná Petra. "Bylo mi sedmatřicet, jemu o deset míň. Tvrdil, že holky v jeho věku jsou povrchní a hloupé a že ho s nimi nebaví nic." Petru s Frantou bavilo naopak všechno. Najednou zjistila, že děti ji zas až tak často nepotřebují. Že mohou být občas samy doma nebo víc s otcem. Že má ještě dost energie na výlety, na kolo, že ji zase baví krásně se oblékat a o sebe pečovat.

Nekonečná dávka energie brzy skončila

Petra prožívala opravdovou jízdu, i když ji kamarádky varovaly, ať si od toho moc neslibuje. "Říkaly, že si Franta brzy najde mladší. Ale mně ta představa ani nevadila. Vztah do konce života jsem v tu chvíli ani nehledala. Prostě tu byl někdo, kdo mě měl rád a komu jsem se líbila. A to mi stačilo." Vztah nakonec nevydržel, ale nikoliv proto, že by si František našel novou ženu. Vzdala to Petra, protože to bylo až příliš náročné.

Počáteční euforie totiž začala opadávat a Petru přepadly pochyby: jak dlouho se mu ještě budu líbit? Nejsem moc tlustá, nudná nebo ošklivá? Nevadí mu, že jsou s námi i naše děti? Musí mu lézt na nervy, ne? "Čím déle jsme byli spolu, tím větší jsem měla o sobě pochyby. Chodila jsem běhat, abych nepřibrala. Pořád jsem řešila, jak vypadám, co mám na sobě, a když jsme nebyli spolu, přemýšlela jsem o tom, s kým je a jestli mi ještě zavolá. Pořád jsem vymýšlela různé aktivity. Nakonec jsem skončila totálně vyčerpaná psychicky i fyzicky a pochopila jsem, že takhle to dál nejde."

Pomohla až terapie

I když to bylo hodně těžké, Petra se s Františkem rozešla. František to nechápal, Petra se musela svěřit do rukou terapeuta. Teprve několikaměsíční práce s odborníkem pomohla Petře pochopit, co se v jejím životě odehrávalo, a pomalu se stavět na vlastní nohy. "Celý život jsem sázela vždycky na jednu kartu – na rodinu, na práci, na vztah, na děti. Teď se učím, že všechny tyhle složky musí být vyrovnané. S Františkem se nevídám, asi to pro něj bylo hodně těžké. Je mi líto, že to tak skončilo. Nelituji toho, ale když slyším, jak mladší milenci ženy nabíjejí, musím se smát. Protože ono to nabití stojí ve finále hodně sil."

Autor: is