Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh: Porazila rakovinu děložního čípku i fóbii ze zvracení a teď si splnila sen

Georgině Hannay se po mnoha životních krizích splnil sen.
29. listopadu 2015 | 06:00

Třicetiletá Georgina Hannay z Bristolu má za sebou velkou řadu životních traumat i krizí: např. potrat, fóbii ze zvracení, kvůli které zhubla na kritickou váhu. Poté, co se z této nemoci dostala, přišla další rána: rakovina děložního čípku. Ani to ale nezabránilo Georgině věřit v to, že se jí jednou splní sen: být matkou.

Georgina Hannay poprvé otěhotněla, když jí bylo dvaadvacet let. Tehdy se ovšem na mateřství necítila, a tak po dlouhém a složitém rozhodování dospěla k těžkému závěru: jít na potrat. Zákrok ovšem nepřinesl mladé dívce úlevu a klid. Naopak – v důsledku medikace a stresu z celé situace se u ní vyvinulo onemocnění zvané emetofóbie, neboli strach ze zvracení. Takto nemocný člověk pak odmítá i jíst, protože se bojí, že se mu udělá špatně. Přesně tak řešila svou situaci i Georgina Hannay. "Strašně jsem se bála, že se mi udělá špatně. Nejedla jsem nic, nemohla jsem. Byla jsem vyřízená fyzicky i psychicky. Věděla jsem, že si lidé za mými zády šeptají o tom, jak příšerně vypadám, nemohla jsem si ale pomoct," vzpomíná dívka. Když se její váha dostala na pouhých 35 kilogramů a BMI na 13,6, skončila Georgina v nemocnici. Péče lékařů a dalších odborníků jí pomohla nemoc překonat. A také ještě jedna myšlenka: že se jednou stane matkou.

Nejhorší dárek k narozeninám

"Začala jsem sbírat dětské oblečení, kupovala jsem je na e-bay. Byla to má jediná motivace, musím mít zdravé tělo, abych jednou měla i zdravé dítě," vzpomíná Georgina na nelehké doby, které trvaly přes dva roky. Vše se zdálo být na dobré cestě. V roce 2009 ji přítel požádal o ruku, vypadalo to, že nic nebrání happy endu. Až přišel den před jejími 25. narozeninami. Tehdy se Georgina dozvěděla další zdrcující zprávu: má rakovinu děložního čípku.

"Lékaři mi řekli, že by bylo nejlepší odoperovat celé reprodukční orgány," říká Georgina. V tu chvíli se jí zhroutil svět. Nemohla snést pohled na maminky s dětmi, tolik ji bolela myšlenka na to, že sama žádné mít nebude. Nakonec se lékaři rozhodli pro méně invazivní léčbu. Georgině odoperovali téměř celý děložní čípek a lymfatické uzliny. Případné budoucí mateřství bylo velice nejisté.

Splněný sen

Georginina dcera s maminkou na titulní straně časopisu
Autor: Facebook G. Hannay

Georgina ale bojovala a v roce 2011 se vdala. Po dlouhé rekonvalescenci a prohlídkách lékaři dovolili manželům, aby se pokusili o početí. "Stala jsem se tím doslova posedlá. Samozřejmě to několikrát nedopadlo, ale v roce 2012 jsem konečně otěhotněla." Udržet těhotenství a porodit zdravé dítě bylo další boj, ale Georgina vyhrála. Narodila se jí vytoužená holčička. 

Vždycky je naděje

Nyní žije se svou dcerou, pracuje v onkologickém centru a jako fotografka a také píše blog zaměřený na zdraví a životní styl. "Ano, manželství nevydrželo, ale i přesto jsem šťastná," říká Georgina. Po porodu začala sama jíst zdravě a posilovat a dostala se i do finále soutěže Body 2015. "Svůj příběh zveřejňuji proto, abych dala naději každému, kdo se cítí na dně. Že i když si myslíte, že nejspíš zemřete, vždycky je tu naděje. Podívejte se na mě, zažila jsem fóbii, rakovinu, rozvod, ale i přesto mám krásnou rodinu, cítím se úžasně a jsem šťastná."

Autor: is