Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Holčička přišla v deseti měsících o nohy i ruce. Nyní může opět chodit!

26. listopadu 2015 | 06:00

Příznaky jsou stejné jako třeba u chřipky, ale následky mohou být tragické. Taková je meningokoková infekce, která postihuje nejčastěji malé děti a dospívající. Během jediného dne se vám tak může obrátit život naruby, stejně jako se to stalo jedné rodině z Velké Británie, když jim onemocněla desetiměsíční dcera Harmonie-Rosie a v důsledku nemoci přišla o ruce i nohy. 

Harmonie-Rosie bylo deset měsíců a měla za sebou první vrtkavé kroky, když její tělo přepadla těžká meningokoková infekce. Když ji rodiče odvezli do nemocnice, lékaři příliš optimističtí nebyli. Malé holčičce dávali maximálně desetiprocentní šanci na to, že nemoc přežije. Podle nich byl její případ jeden z nejhorších, s jakými se v souvislosti s meningitidou setkali. 

I přes nepříliš pozitivní prognózu Harmonie-Rosie přežila. I když za tu cenu, že jí musely být amputovány obě dvě nohy i ruce a špička nosu. Její rodiče si mysleli, že svou dcerku už nikdy neuvidí chodit, že bude celý život připoutána na invalidní vozík. Až do dnešní doby. 

Harmonie-Rosie má radost, že opět může nosit botičky a ponožky.
Autor: Profimedia.cz

Opět může stát

Dvouletá Harmonie-Rosie dostala možnost začít opět chodit, a to pomocí protéz, které pro ni byly vyrobeny. "Je to neuvěřitelný pocit – vidět ji opět stát. Vůbec mi nedochází, jak vysoká vlastně je," svěřuje se dojatě její maminka Freya Hall. Nejprve měla strach, jak nohy dcera přijme, ale nakonec byla příjemně překvapena. Občas trochu protestuje při jejich nasazování, když už se však může postavit, má z toho radost. "Je ráda, že může nosit botičky a ponožky," usmívá se.

Dvouletá Harmonie-Rosie má nyní šanci opět chodit.
Autor: Profimedia.cz

Holčička byla převezena do nemocnice vloni v září, když se v noci probudila se šíleným kašlem a nemohla pořádně dýchat. Lékaři ale nejprve řekli, že o nic nejde, a poslali ji domů. Jenže ráno se stav zhoršil a objevily se jí na pokožce fleky. Při další návštěvě lékařů ale bylo rodičům řečeno, že je to těžká viróza a ať s ní jdou domů. 

Příznaky podobné chřipce

Po pár hodinách začala být malátná a poddajná, a tak už potřetí během ani ne čtyřiadvaceti hodin jeli rodiče s Harmonie-Rosie do nemocnice. V tu chvíli už lékařům došlo, která bije, a tak ji uvedli do umělého spánku, ale byli nuceni jí amputovat všechny končetiny. Byly natolik zasaženy, že se je nepodařilo zachránit. 

Meningokoková infekce je velmi zákeřné onemocnění, které přichází bez jakýchkoliv varovných signálů. Může se projevovat jako chřipka, člověk má vysokou horečku, kašel, cítí se unaven, malátný, bolí ho hlava a může se objevit vyrážka na kůži. Nemoc má rychlý nástup, a pokud se člověk nedostane co nejrychleji do lékařské péče, může i zemřít. Což se, bohužel, může stát i v případě první pomoci. Proti meningitidě ale existuje očkování. 

Autor: maš