Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Po nehodě zapomněl, kdo je jeho manželka. Tak se vzali znovu

Jake měl nehodu na kole, při které přišel o paměť. Nevěděl, kdo je jeho žena.
19. listopadu 2015 | 06:00

Někdo by byl šťastný, kdyby mohl zapomenout jednou provždy na svůj protějšek, a uzavřít tak jednu kapitolu svého života. Jake Korving, který utrpěl zranění hlavy, si svou manželku nepamatoval. Zřejmě však nepatří mezi ty, kteří by za to byli rádi, tak se ji vzal znovu.

Když přejete novomanželům, většinou přidáte ohranou hlášku o tom, ať si to užijí, že svatbu má člověk pravděpodobně jen jednou za život. Jake Korving a jeho manželka však zažili dva obřady. A nepředcházel tomu rozvod, nýbrž nehoda na kole. V roce 2011 utrpěl Jake rozsáhlé zranění mozku, při kterém přišel o paměť. Včetně všech vzpomínek na svou manželku Charlie. 

Chvíli po nehodě byl Jake ještě při plném vědomí, ale v nemocnici se mu udělala na mozku krevní sraženina. Musel tedy podstoupit operaci, po které upadl do kómatu. Desátý den rodině lékaři oznámili, zda nepřemýšlejí nad ukončením jeho léčby, že se zdá jeho stav bezvýchodný. Najednou sebou Jake ale pohnul a všem svitla naděje. 

Jake se svojí milující manželkou Charlie.
Autor: facebook.com

Malý krok ke zlepšení

Byl to ale jen první a velmi malý krůček k celkovému zlepšení jeho zdravotního stavu. Dalších deset měsíců strávil v nemocnici při skutečně omezeném vědomí. Trpěl mnoha komplikacemi, které jeho zdravotní stav rozhodně nezlepšovaly.

"Byl jsem naprosto zmatený, když jsem Charlie poprvé uviděl. Věděl jsem, že ji odněkud znám, ale nebyl jsem schopen si ji někam zařadit," vzpomíná na jednu z prvních situací, kterým po probuzení čelil. Nechápal, proč ta žena je mu neustále nablízku. Po dlouhých měsících ho konečně pustili domů, kam šel společně s ošetřovateli. 

Bylo nezbytné, aby o něj někdo pečoval po čtyřiadvacet hodin denně. Jeho pohybové schopnosti byly velmi omezeny, stejně tak i ty komunikační. Prvních několik měsíců nemohl mluvit vůbec. Když se začal vyjadřovat, bylo už všem jasné, že netuší, kdo jeho žena je. "Mluvil o mně jako o 'své ženě', ale bylo to tak cizí, jako kdybych to nebyla já," vzpomíná Charlie. 

První společná noc

Pak ale přišla chvíle, kdy měli oba dva společně ulehnout do své postele. "Viděla jsem na něm, jak přemýšlí, proč by si měl lehat do postele zrovna s touhle paní," vypráví Charlie. Jake věděl, že ta paní bude zřejmě v jeho životě nějak důležitá, když v tom domě je každý den s ním, ale o tom, že je to jeho manželka, neměl stále vůbec tušení. 

Svatební foto ze druhé svatby.
Autor: facebook.com

Charlie si dokonce chvíli myslela, jestli v tom všem není jiná žena. Cítila se skutečně osamocena a opuštěna. Najednou přišla o svého milovaného muže. Byl sice vedle ní, ale přitom jako by byl míle vzdálen. Charlie se mu stále snažila vrátit vzpomínky tím, že mu ukazovala staré fotografie a vyprávěla mu o všem, co spolu prožili. 

"To jsi ty!"

Po zranění se musel některé věci Jake učit znovu.
Autor: facebook.com

Při svatebních fotografiích najednou Jake vykřikl: "To jsi ty! A to jsem já!" Poprvé si uvědomil, že ta žena vedle něj je skutečně jeho manželkou. Nicméně vzpomínky na vztah ne a ne mu vytanout na paměti. Během postupného zlepšování svého zdravotního stavu si dokonce nechal na ruku vytetovat "Charlie", aby už nikdy nezapomněl, kdo je jeho žena. 

Jednou pak přišel Jake s tím, že by si strašně rád pamatoval důležité okamžiky v jejich společném životě, a tak že by se měli vzít znovu. Začali plánovat svou druhou svatbu. Mnohem větším důvodem pro oslavu ale bylo to, že Jake se začal čím dál tím více zotavovat a byl schopen dělat čím dál tím více věcí. Nedávno oslavili první roční výročí jejich druhé svatby. A podle Charlie to bude čím dál tím lepší.