Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dojemné! Zachránila sestře s rakovinou život a ostříhala si vlasy, aby ji podpořila

Aimee se svojí sestrou soucítila natolik, že  si nechala ostříhat vlasy.
13. listopadu 2015 | 06:00

Sedmnáctiletá Aimee Easterbrook-Smith se pomalu začala smiřovat s tím, že přijde o svou starší sestru Beth. Ta totiž onemocněla zákeřnou formou akutní leukemie, která bývá pro většinu lidí fatální. Chemoterapie nepomáhaly a jediné, co mohlo Beth zachránit život, byla transplantace kostní dřeně. Ale nebyl dárce...

Aimee a Beth jsou sestry, pro které byly hašteření se o oblečení a hádky o naprostých prkotinách denním chlebem. Když ale starší osmnáctiletá Beth najednou přestala být temperamentní, stále se cítila unavená a oslabená a v podpaží se jí objevily malé bouličky, měla Aimee pocit, že s její sestrou není něco v pořádku. Velký otazník nad Beth začal viset ve chvíli, kdy bez remcání půjčila své mladší sestře oblečení.

Neměla totiž dostatek energie na to, aby se dohadovala o něčem tak banálním, jako je to, jestli si ono tričko může půjčit nebo ne. Protože se Beth chystala jít studovat na zdravotní sestru, samotnou ji její fyzický stav začal znepokojovat, a tak navštívila lékaře. A ne jednoho. Prošla několika kolečky, ale výsledek byl ten, že únava je způsobena nedostatkem železa. 

Jenže prášky, které měla předepsané, se zdály jako naprosto zbytečné. Její stav se nelepšil, spíše naopak. Beth byla neodbytná a znovu šla za svým lékařem a tentokrát si vyžádala krevní test, aby skutečně potvrdil nedostatek železa, případně aby odhalil něco jiného. 

Beth (vlevo) a Aimee ještě předtím, než se u starší sestry projevila leukémie.
Autor: Profimedia.cz

Špatná zpráva

Jednoho večera seděly obě sestry u televize, když najednou zazvonil Beth telefon. Její lékař jí řekl, aby si okamžitě sbalila tašku a odjela do nemocnice. Že neví, na jak dlouho to bude, ale ať se připraví i na delší čas. "Nikdy nezapomenu na výraz maminky a tatínka, když se to dozvěděli, to bylo strašné," vzpomíná na vyděšené tváře svých rodičů Aimee. 

V nemocnici jim lékař oznámil, že podle krevních testů má Beth akutní myeloidní leukemii. To je vzácná – a bohužel často i smrtelná – forma rakoviny krve. Pro rodinu to byla obrovská rána. Také kvůli tomu, že před osmi lety zemřela jejich babička se stejnou diagnózou. Nabízí se otázka, proč Beth neudělali krevní testy již při prvních příznacích, když mají toto vzácné onemocnění v rodině? 

Vzor s rakovinou

Nicméně lékaři doporučili okamžitě započít léčbu chemoterapií, při které měly být odstraněny abnormální krevní buňky z kostní dřeně. "Vůbec jsem tomu nemohla uvěřit, že moje statečná sestra, můj vzor, má rakovinu. Nevěděla jsem, jak ji utěšit, co dělat. Bylo to strašné," vybavuje si těžké chvíle Aimee.

Následující čtyři měsíce podstupovala Beth chemoterapii a Aimee jí byla po celou dobu nablízku a dělala jí tolik důležitou oporu. Bohužel se ukázalo, že pokud se má Beth vyléčit, bude potřebovat více než chemoterapii. Bude potřebovat transplantaci kostní dřeně. 

Aimee se svojí sestrou soucítila natolik, že si nechala ostříhat vlasy.
Autor: Profimedia.cz

Najít dárce ale není nic jednoduchého a pacienti bývají na čekací listině dost dlouho. Rodiče obou děvčat bohužel sami dřeň darovat nemohli. Zato u Aimee byla pravděpodobnost jedna ku čtyřem, že ona bude vhodným dárcem. Když to rodina zjistila, mohla si okousat celé prsty při čekání, jak dopadnou testy. Zda bude moct Aimee zachránit život své starší sestře.

Statečná sestra

Testy vyšly shodně na 99,9 procenta. Aimee mohla tedy své sestře zachránit život! Prošla sérií mnoha vyšetření a fyzických testů, aby bylo jasné, že transplantaci zvládne. Její sestra mezitím podstoupila další kolečko chemoterapie a byla čím dál tím slabší. Brzy skončila bez vlasů. Ale nebyla sama. Aimee se svou sestrou natolik soucítila, že i ona si oholila hlavu, aby v tom Beth nebyla sama.

Beth po chemoterapii.
Autor: Profimedia.cz

Samotný zákrok pak trval čtyři hodiny a Aimee bylo odebráno 1400 ml její kostní dřeně. "Když jsem se probudila, přišla jsem si jak zmlácená. Věděla jsem ale, že se Beth musí cítit ještě hůře, nechtěla jsem si tedy stěžovat," vypráví. Vůbec si prý nedovedla představit, jak strašné to musí být, strávit v nemocnici čtyři měsíce. 

Léčba proběhla úspěšně a Beth má nadějné vyhlídky na svůj další život. "Nikdy to své sestře nebudu moct splatit. Jsem jí neskonale vděčná. Zachránila mi život. Je to nejen má statečná sestra, ale i nejlepší kamarádka."