Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh Hany Horákové: Utekla jsem z továrny a začala podnikat. Vyplatilo se!

Hana Horáková zariskovala a vyplatilo se!
27. října 2015 | 06:00

Dřinu v továrně vydrží málokdo a ještě míň lidí práci u stroje miluje. Hanka kdysi v ČKD vysloveně trpěla, proto se rozhodla vzít život do vlastních rukou. 


Před mateřskou dovolenou pracovala Hana Horáková v ČKD jako elektromechanička. Práce pro ni ale byla jen nutné zlo, které musela nějak přežít. „Odcházela jsem na mateřskou s tím, že už se nikdy nechci vracet,“ vypráví žena. Byla odhodlaná dělat cokoli jiného, a tak se osm let živila úklidem, u toho řešila zdravotní potíže, než se odhodlala risknout to a změnit profesi o 180 stupňů.

„Řekla jsem si, že si nechám rozdrtit ledvinový kámen, který mne zlobil, a pak si udělám živnostenský list. A tak se taky stalo. V podnikání jsem navázala na to, čemu jsem se začala věnovat na mateřské a co mě nesmírně baví – ruční práce. Z koníčka se tak stala práce a zdroj obživy,“ vypráví Hanka svůj životní příběh.

Jenže než dojdete ke šťastnému konci, stojí vás to spoustu peněz, dřiny, slz a energie. „Začínala jsem paspartováním, pak jsem učila lidová řemesla, navázala moderními technikami a předváděla jsem na veletrzích. Postupně jsem rozjela e-shopy i kamenný obchod s výtvarnými potřebami. Těžko říct, co je pro mě největší úspěch. Asi všechno dohromady spolu s tím, že dokážu mít čas na rodinu a být šťastná,“ popisuje sympatická Hanka, která šla cestou pokus-omyl, a i když někdy brečela do polštáře, svého rozhodnutí nelituje. 

Zavřít oči a skočit

Dneska má Hanka za sebou sedmnáct let podnikání, a i když je to spousta let, na zaručený recept, jak to ustát, ještě nepřišla. „Mám vyzkoušeno, co nefunguje. Co funguje na 100 procent, nevím. Co ale můžu říct, je to, že se mi vždycky vyplatilo být slušná. I proto mě mrzí, když to ostatní nedodržují, jsou nespolehliví, neumějí poděkovat ani pozdravit. Naštěstí se ale najdou i dobří lidé, díky kterým má smysl pokračovat,“ říká odhodlaně. A skálopevně je přesvědčená, že jí podnikání vyšlo možná i proto, že do něho šla po hlavě a nedomýšlela, co by se mohlo stát. „Šla jsem totiž za snem, ničeho jsem se nebála. A když to kolo jednou rozjedete, nezbývá vám nic jiného než řídit,“ uzavírá Hanka. Víc informací o ní i o podnikání najdete na www.podnikavazena.cz

Autor: MAJ