Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Čtrnáctiletý chlapec je uvězněn v těle důchodce: Dožije se maximálně puberty

11. října 2015 | 06:00

Člověk je tak starý, na kolik se cítí. U Nihala Bitla by měl být člověk s tímto tvrzením opatrný. Čtrnáctiletý indický chlapec totiž trpí vzácnou nemocí s názvem progeria, která způsobuje předčasné stárnutí jeho organismu, nikoliv však mozku. Chlapec tak vypadá jako důchodce, trpí nemocemi provázejícími vyšší věk, ale uvnitř je malý chlapec.

Byl by to takový normální čtrnáctiletý chlapec. Miluje počítačové hry, surfuje po internetu, chtěl by vidět Disneyland a rád maluje. Byl by to takový normální chlapec, kdyby nevypadal jako starý muž, byť s myšlením normálního pubertálního chlapce. Nihal Bitla totiž trpí vzácnou chorobou zvanou progeria, která způsobuje až osmkrát rychlejší stárnutí organismu, než je běžné.

Dožije se jen puberty

Měří pouze něco málo přes jeden metr a váží dvanáct kilogramů. Kůži má vrásčitou, vlasy mu již vypadaly a končetiny má ochablé. Všechny biologické procesy, které se v těle odehrávají, vedou bohužel také k rychlému úmrtí. Lidé s touto nemocí se dožívají věku maximálně kolem čtrnácti let. Ve výjimečných případech, za pomoci léčby zpomalující procesy stárnutí, se někteří jedinci mohou dožít až dvaceti let.

Nihal při vážení.
Autor: profimedia.cz

Rodina dlouhou dobu nevěděla, že je s jejich chlapečkem něco v nepořádku. Až v jeho roce a půl objevili na kůži pár tmavších skvrn. V následujících letech ale bylo jasné, že je tu něco skutečně špatně. Nihal nerostl a nerozvíjel se stejně jako jeho vrstevníci.

Klouby místo toho, aby sílily, pomalu ochabovaly, vlasy mu začaly vypadávat a na kůži se začaly objevovat žíly, což se většinou projevuje až ve vyšším věku. Lékaři si s ním úplně nevěděli rady. Dokázali identifikovat, že jde zřejmě o genetickou poruchu – o jakou, to však nevěděli. 

Poslední přání

Teprve před pěti lety se Nihal dostal do péče lékaře Paraga Tamhankara, pediatra v Bombaji, který diagnostikoval chorobu progeria. Proto urychleně odkázal chlapce i s rodinou do Bostonu na kliniku, kde se této genetické poruše věnují. Bohužel doposud neexistuje lék, který by pomohl nemoc zvrátit, byť se pracuje na jeho vývinu. Nejnovější léčba ale pomáhá nemocným s rychlejším přibíráním na váze a také uchrání cévní stěny před kornatěním, což sníží riziko infarktu, na který tito "malí dospělí" nejčastěji umírají.

Chlapec se svými hračkami.
Autor: Profimedia.cz

Podle chlapce samotného mu lék pomohl zlepšit pružnost  kloubů a už se mu podařilo přibrat čtyři kilogramy. Bohužel s touto na první pohled úspěšnou léčbou musel skončit kvůli infekci jater. Chlapec dokonce i přestal chodit do školy, děti se mu tam posmívaly, a tak pro něj bylo prostředí skutečně frustrující. A protože jeho otec chce Nihalovi připravit nejkrásnější poslední roky jeho života, rozhodl se mu splnit všechna přání, po kterých touží. 

Autor: maš