Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Příběh Srdcerváčky: Čeká ji slepota a hluchota, svůj život ale nevzdává

Video se připravuje ...
Lia Kasslová (29) bojuje s diagnózou Usherova syndromu.
VIDEO: srdcervaci.cz
15. září 2015 | 06:00

Děsivá diagnóza drtivě zasáhla do jejího života. Osud si pro Liu Kasslovou (29), pohlednou maminku dvou malých dětí, přichystal skutečně těžkou zkoušku. Ví, že za nějaký ten čas úplně ohluchne a navíc přijde i o zrak. Přesto se tomu nepoddává. Chce se rvát, dokud to půjde, a dokázat všem podobně postiženým, že ve společnosti si své uplatnění najde každý.

Život s diagnózou Usherova syndromu, tedy postupné degenerace sluchu a zraku až do úplné hluchoslepoty, vyžaduje opravdu velkou dávku kuráže. Lia Kasslová jí má na rozdávání, stejně jako zdravé drzosti a optimismu. Už nyní má jasno, že 'až to přijde', stane se masérkou a rozhodně nebude tiše v osobním vesmíru tiché tmy čekat na konec.

I proto se stala Srdcerváčkou, chce ukázat, že platný může být každý, byť s fatální diagnózou. A to i přes to, že devětadvacetiletá maminka dvou malých dětí už musí své nemoci pomalu přizpůsobovat život i zájmy.

Místo farmaceutické asistentky vyměnila za administrativní pozici v centrále lékárenského řetězce. Milovaný volant pomalu, ale jistě střídá červenobílá hůlka značící právě hluchoslepotu. Lia se však nevzdává, dokud to půjde, bude se rvát.

"Příběh Liy mě naprosto chytil za srdce. A to z mnoha důvodů. Stejně jako já je maminkou 2 dětí, miluje auta, miluje knihy a je z ní cítit obrovský elán, energie a optimismus," říká její ambasadorka Renata Mrázová, Global Head of HR NN Group.

"Věřím, že máme hodně společného a že si budeme rozumět. Její nemoc mě velmi zasáhla. Přeju si, aby jí kontakt se mnou pomohl splnit některé z nenaplněných snů a možná posunul v jejím životě dále. A těším se i na to, že i mě kontakt s Liou obohatí, protože cítím, že je to velmi zajímavý člověk, který se jen tak něčeho nezalekne," dodává.

Co je to Usherův syndrom

Jedná se o genetickou poruchu s progresivním vývojem projevující se současným výskytem zrakové a sluchové vady. Začíná zúžením zorného pole a šeroslepostí, vyvíjí se v úplnou slepotu a hluchotu. Lidé s Usherovým syndromem používají červeno-bílou hůl.

Tvářemi letošní kampaně je pětice žen, jimž hledání zaměstnání nekomplikuje jen zdravotní handicap, ale zároveň jsou řazeny do dalších ‚rizikových skupin‘.
Autor: srdcervaci.cz