Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tělo dívky pokrývají tisíce znamének. Jsem hrdá na to, že jsem jiná, říká

21. srpna 2015 | 06:00

Šikanou kvůli svému neobvyklému vzhledu trpěla celé dětství. Kvůli znaménkům, která pokrývají tři čtvrtiny jejího těla, si vyslechla stovky urážek. Spolužáci jí dokonce dali přezdívku Flekatý pes. Přesto nezahořkla. Svou individualitu se naučila milovat a za odlišný vzhled se nestydí. Naopak.

„Nikdy na ten den nezapomenu. Čekala jsem na školní autobus, když na zastávku přišlo několik starších kluků, kteří se dívali směrem ke mně a hrozně nahlas se smáli. Jeden z nich pak na mě zavolal: ‚Hej, flekatý pse!‘ To srazilo mou sebedůvěru na bod mrazu,“ vzpomíná dnes devatenáctiletá Ciara Swaringen ze Severní Karolíny.

„Byla jsem ještě dítě a to, že jsem se lišila od ostatních vrstevníků, pro mě nebylo vůbec jednoduché. Postupem času jsem se naučila odbývat negativní komentáře. Uvědomovala jsem si, že většina lidí na mě zírá a říká kruté věci jen proto, že nejsou zvyklí vidět něco takového,“ dodává.

...
Autor: profimedia.cz

Ciara se narodila se zvláštním postižením, které potká přibližně jen jednoho člověka z půl milionu. Trápí ji melanocytové névy, kvůli kterým 70 % celého jejího těla pokrývají znaménka různých velikostí a barev.

Ta jsou nezhoubná, takže nepředstavují žádné zdravotní riziko. Dívka se jen musí důsledně chránit před sluníčkem, protože existuje mnohem vyšší riziko rakoviny kůže.

Největší znaménko pokrývá celou oblast jejího břicha, boků, zad i stehen. V běžném životě však Ciaru nijak neomezuje. Naučila se totiž žít s tím, jak vypadá. Klidně nosí šaty bez ramínek i bikiny a z krutých narážek si už vůbec nic nedělá.

„Každý z nás je něčím jiný. Ať už zvnějšku nebo uvnitř. Když jsem byla malá, říkávala mi maminka, že ta znaménka jsou ‚polibky andělů‘. Možná i to mi pomohlo překonat mou odlišnost. Teď jsem pyšná, že jsem jiná,“ dodává.