Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dceřin nádor ji připravil o podnikání i rodinu, boj o její život však nevzdává

28. července 2015 | 06:00

Musela zavřít svou prosperující firmu, zřejmě bude muset prodat i svůj dům a své auto. Péče o nemocnou dceru ji totiž stojí nejen veškerý čas, ale i peníze. Navíc skončila v cizím městě, daleko od rodiny i své druhé dcery. Přesto to nevzdává. Věří, že se jí chybějící finanční prostředky podaří získat prostřednictvím sociální sítě.

"Když nám lékaři na Štědrý den oznámili, že dcerka má v žaludku nádor větší než tenisový míč, bylo to zničující. Něco takového nechce slyšet žádný rodič," vzpomíná třiačtyřicetiletá Sascha Maujean z australského městečka Cairns.

Ta se přesně 24. prosince 2014 dozvěděla, že její tříletá dcera Rumer má rakovinu a její šance na přežití jsou jen padesátiprocentní. Čím rychleji bude nasazena léčba, tím pravděpodobnější bude, že přežije.

Zoufalá svobodná matka se tak musela okamžitě rozhodnout a i s dcerou pak odjet do nemocnice ve vzdáleném Brisbane. Nezaváhala tehdy ani vteřinu. I když to znamenalo, že musí na nějaký čas opustit dům, slibně rozjetou společnost i svou druhou desetiletou dceru Romany.

"V nemocnici mi pak řekli, že tam Rumer bude muset zůstat příštích devět měsíců. Půl roku měla trvat agresivní chemoterapie, po níž měla následovat operace. Během té lékaři chtěli celý nádor odstranit," říká.

"Nemohla jsem na tak dlouhou dobu vzít Romany s sebou. V Cairns má kamarády a chodí tam do školy. Musela jsem poprosit svou matku, aby se o ni postarala, když budu s její nemocnou sestřičkou," dodává Sacha, která byla nucena si nedaleko nemocnice pronajmout byt, aby za malou Rumer mohla každý den docházet.

Malé Rumer (3) nádor diagnostikovali přesně na Štědrý den. Její šance na přežití jsou jen 50%.
Autor: Facebook/Sachenka Romany Rumer Maujean
Její náklady na život se tak hrozivě navýšily, o veškeré příjmy však přišla. Finančně jí nijak nepomáhá ani otec dcery Rumer, který je teď venku z vazby na kauci. Počátkem roku se snažil dceru léčit konopným olejem. Protože ji však "zdrogoval", byl obviněn, zatčen a čeká ho soud.

Sascha si dokonce musela pronajmout vlastní dům, který vyklidila. Nábytek nechala uložit ve skladišti. Bohužel solventní nájemce se našel až teď.

Jenže přišla další rána. Během operace totiž lékaři mohli odstranit jen polovinu nádoru, protože ten doslova prorostl mezi hlavními tepnami. Místo toho, aby Rumer opustila nemocnici už letos v září, jak bylo původně plánováno, prodloužila se její léčba až do Vánoc 2016.

"Veškeré výdaje za nemocnici sice kryje pojištění, ale to se nevztahuje na vysoké doplatky za léky. Navíc každý den platím drahé parkování u nemocnice, benzin, nájem bytu v Brisbane a celou tu dobu jsem musela platit i účty za náš prázdný dům v Cairns. Navíc musím přispívat své matce, která žije jen z důchodu, na péči o Romany," říká Sascha, které hrozí bankrot.

Malé Rumer (3) nádor diagnostikovali přesně na Štědrý den. Její šance na přežití jsou jen 50%.
Autor: Facebook/Sachenka Romany Rumer Maujean
Teď se jí sice konečně podařilo původní dům pronajmout, ale jak sama tvrdí, musí do něj investovat, protože se rozpadá a potřebuje novou střechu. Zoufalá žena je tak každý den pod neuvěřitelným psychickým tlakem.

"Není to jen o všech těch účtech a platbách, ale také o každodenním stresu. Když sleduji, co všechno musí moje malá holčička podstupovat, všechny ty bolestivé procedury... Každý den jsme obě v slzách. Má hrůzu z lékařů i sester. Jakmile vejdou do místnosti, začne plakat a mně to doslova rve srdce."

Teď se jí však ale konečně alespoň trochu ulevilo. Protože se stále více lidí zajímalo o to, jak se malé Rumer daří a kam by mohli poslat peníze na její podporu, založila na Facebooku stránku, kde pravidelně informuje o jejím zdravotním stavu. A na zvláštním kontu už se sešlo v přepočtu víc než čtvrt milionu korun. To však zdaleka nestačí na pokrytí všech výdajů, které Saschu čekají do konce příštího roku. Doufejme tedy, že se najde víc dárců a vše nakonec dobře dopadne.