Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ruku v ruce bojovala nedonošená dvojčata o život, jedna bez druhé nemůže být ani teď

23. července 2015 | 06:00

Dojemné fotografie, na nichž se sestřičky drží za ruce, obletěly před necelým rokem celý svět. Na svět holčičky přišly o celých třináct týdnů dříve. Vážily pouhých 900 gramů. Osm týdnů tak maličká dvojčátka v inkubátorech bojovala o život. Když je lékaři poprvé položili do inkubátoru vedle sebe, okamžitě se sestřičky chytly za ruce a už se nechtěly pustit.

"Myslím, že to, že se celou tu dlouhou dobu v nemocnici držely za ručičky, jim dodávalo sílu v jejich boji o přežití. Nejsem si vůbec jistá, jestli by to bez této vzájemné podpory zvládly," říká dvacetiletá Moore Johnstone, maminka dvojčátek.

Fotografie, na nichž se maličké holčičky drží za ručičky, vyvolaly na internetu obrovskou vlnu emocí. Rozplakaly i nejednoho chlapa.

Moore spolu se svým partnerem Davidem (22) věří, že právě díky tomuto jedinečnému poutu jejich děti přežily. Sestřičky Lily a Grace, které před pár dny oslavily své první narozeniny, jsou dnes úplně zdravé a nijak se neliší od svých vrstevníků.

Sestřičky Lily a Grace Johnstonovy se proslavily díky fotografiím z porodnice, kde se v inkubátoru téměř pořád držely za ručičky.
Autor: profimedia.cz

Když se Moore s Davidem dozvěděli, že čekají dvojčata, jejich radost neměla mezí. Těhotenství probíhalo bez komplikací až do 26. týdne. V té době totiž lékaři zjistili, že se děti "přestěhovaly" do polohy připravené na porod. O pár dní později, v červnu loňského roku, přišly na svět císařským řezem.

Nedonošená drobná miminka musela být okamžitě připojena na ventilátory, které jim pomáhaly dýchat. Lily navíc měla infekci, proto musela být od sestřičky oddělena.  Podstoupila léčbu antibiotiky.

Sestřičky Lily a Grace Johnstonovy se proslavily díky fotografiím z porodnice, kde se v inkubátoru téměř pořád držely za ručičky.
Autor: profimedia.cz

Jakmile je však lékaři zase mohli dát k sobě, během pár sekund se sestřičky chytily za ruce. "Byl to neuvěřitelně emocionální okamžik. Bylo to, jako by se obě vzájemně ujišťovaly, že jedna druhou nenechá odejít. Bylo to naprosto úžasné," vzpomíná šťastná maminka.

V srpnu pak mohla být jednovaječná dvojčátka konečně propuštěna domů. Ani tam se však od sebe příliš nevzdalují. Jedna bez druhé neudělá krok, pořád se drží za ruce, objímají se a pusinkují.

"Jsou naprosto neoddělitelné. I když jsem třeba jednu z nich vzala, abych jí vyměnila plenky, ta druhá začala křičet a nepřestala, dokud sestřička zase neležela vedle ní. Milují být spolu. Pořád se chichotají a usmívají se na sebe. Budou určitě nejlepšími přáteli na celý život," dodává Moore.