Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběhy nejsmutnějších nevěst: Prodám svatební šaty. Zn.: se slevou

17. června 2015 | 12:45

Zklamané, nešťastné a zhrzené. Měl to být jejich velký den, snily o něm už od dětství. Měsíce trávily nad svatebními katalogy, navštívily desítky salonů, než si konečně vybraly ty pravé šaty. Jenže svatba se nakonec nekonala. Teď róby prodávají i za půlku ceny, jen aby se jich rychle zbavily. A takových žen jsou stovky. Některé z nich prozradily, proč k tomu došlo.

Svatební šaty pověšené ve skříni obvykle vyvolávají nekonečně šťastné vzpomínky v ženách, které si je pořídily. Připomínají jim onen osudný den. Den, kdy svému milovanému muži řekly ano. Někdy se takové róby dokonce předávají z generace na generaci. Jenže jindy zase skončí zavřené v krabici mnohem dřív, než se předpokládalo.

A není to proto, že už na ně nemají místo. V poslední době totiž mnoho žen prodává své nové, nikdy nepoužité svatební šaty, které navíc často nesou jméno některého ze slavných návrhářů, za pouhý zlomek původní ceny. A k tomu sdělují i důvody, které je k tomu vedou.

Velké množství takových inzerátů se v poslední době objevilo například v prodejní aplikaci Shpock, kde uživatelé nabízejí věci takzvaně "z druhé ruky". Nejčastěji jde o obuv, oblečení a módní doplňky. A většina nevěst zdůvodňuje prodej nikdy nepoužitých šatů právě zrušenou svatbou.

Jednou z nich je i Stephanie J. ze Surrey, která za svůj nádherný model požaduje jen polovinu původní kupní ceny. Ta tak z 1200 liber klesla na 600 liber.

Další, která prodává svatební šaty značky Justin Alexander v anglické velikosti 16, píše: "Zcela nové. Nikdy jsem je neměla na sobě, musela jsem zrušit svatbu, takže chci, aby byly co nejdřív pryč. Stály mě 1200 liber a v aukci na eBay jsem je chtěla prodat za 900, sledujících byla spousta, nikdo je ale nakonec nevydražil. Takže nová cena je teď pouhých 600 liber. Jsou superpohodlné a detaily na nich jsou prostě ohromující. Fotografie zdaleka nevypovídá, jak nádherné jsou."

V online aplikaci, určené původně pro prodej nechtěných bot, se v poslední době objevilo až neskutečně velké množství inzerátů na prodej nikdy nepoužitých svatebních šatů.
Autor: reprofoto Shpock

Julia S. ze západního Yorkshiru zase nabízí skutečně krásné šaty Mori Lee, protože její svatba byla zrušena v rané fázi přípravného procesu. Prodává je za 550 liber navzdory tomu, že za ně zaplatila 800 liber.

"Jsou opravdu úplně nové, nikdy jsem je neměla na sobě, dokonce jsem si je ani nevyzkoušela, jsou totiž ve velikosti 12, ale já mám 10," uvádí Julia v inzerátu.

V online aplikaci, určené původně pro prodej nechtěných bot, se v poslední době objevilo až neskutečně velké množství inzerátů na prodej nikdy nepoužitých svatebních šatů.
Autor: reprofoto Shpock

Natalie W. ze západního Midlandu uvádí, že po vzájemné dohodě se snoubencem svatbu zrušili, proto chce za nové šaty Romantica Cordoba ve velikosti 16, za které zaplatila 675 liber, pouhých 250 liber.

"Chci prodat své zbrusu nové, nikdy nenošené svatební šaty. Jsou v barvě slonové kosti a stále na sobě mají cenovku. Jsou ještě v původním obalu," píše. "Důvod, proč se jich zbavuji, je zcela prozaický. Zrušili jsme svatbu," dodává.

V online aplikaci, určené původně pro prodej nechtěných bot, se v poslední době objevilo až neskutečně velké množství inzerátů na prodej nikdy nepoužitých svatebních šatů.
Autor: reprofoto Shpock


Většina nevěst nezachází do podrobností. Jako důvod prodeje zkrátka jen uvádějí zrušení plánované svatby. Je těžké odhadnout, zda se chtějí jen rychle zbavit bolestivé připomínky, nebo jen chtějí, aby ty nádherné šaty našly své nové, šťastnější majitelky. Pravděpodobnější je ta první varianta. I proto často požadují jen zlomek původní ceny.

Jedním z prodejců je i muž. John W. za 250 liber nabízí svatební šaty Mylene ve velikosti 14, jejichž původní cena byla 775 liber. "Rozkošný přední díl. Krásné detaily. Výhodou je elastická krajka, takže jsou variabilní, hodí se na velikost 10 až 12. Zaplatil jsem za ně 775 liber. Srdečně zvu všechny dámy, aby si je přišly vyzkoušet. Nebudete zklamány! Chci, aby ty šaty měla nevěsta, která svého partnera miluje stejně jako já! Obdržíte k nim i závoj. Za pouhých 250 liber můžete mít to, co hledáte," uvádí.

A podobné případy najdete i na populárním aukčním serveru eBay. Vzhledem k obrovskému počtu nabídek se někteří prodejci všemožnými způsoby snaží "vystoupit z davu", aby jejich nabídka zaujala. Další se dokonce snaží vnést trochu humoru do jinak nepříliš veselé situace.

Jeden z popisů například vypadá takto: "Měly jsme být oblečeny v City Hall v New Yorku. Chtěly jsme být hlavním lákadlem na svatbě ve stylu 60. let... Jenže ti dva se rozešli. A nevěsta nás zavřela do krabice, protože nemohla snést pohled na nás. Jsme neustálou připomínkou toho, co se stalo. Takže proto nás chce prodat."

Nové krajkové svatební šaty v barvě slonové kosti od Diane von Fürstenberg se objevily i na aukčním serveru eBay. I tady je důvodem prodeje zrušená svatba.
Autor: reprofoto ebay.co.uk