Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena oslepla ze dne na den. O zrak ji připravil její domácí mazlíček

Janese Walters oslepla poté, co jí její mazlíček olízl oko
16. června 2015 | 06:00

Kočky jsou její vášní. Janese Walters jich má doma hned několik. Nikdy by ji ale nenapadlo, že právě jeden z jejích oblíbených roztomilých mazlíčků bude moci za to, že na jedno oko už nikdy neuvidí. Přesto Američanka na svá zvířata nezanevřela.

"Probudila jsem se jednoho dne a neviděla jsem na levé oko. Podívala jsem se do zrcadla a myslela jsem si, že je to ječné zrno nebo tak něco," vzpomíná Janese Walters na den, kdy přišla o zrak.

Zjistila, že má oko červené, podrážděné a svědí ji. Myslela si, že jde jen o nějakou banální infekci, kterou vyřeší kapky či mastička. Lékař ji však po provedeném vyšetření vyvedl z omylu. Když mu totiž prozradila, že doma chová kočky, hned věděl, co se pravděpodobně stalo.

"Test v laboratoři odhalil, že můj problém má na svědomí bakterie Bartonella Henselae, která způsobuje tzv. nemoc kočičího škrábnutí u lidí," dodala Janese, kterou o zrak připravila právě láska jejího milovaného mazlíčka.

Její stav je, bohužel, nezvratný. "Je to velký handicap, musím kvůli tomu dělat spoustu věcí jinak," řekla v rozhovoru pro televizi WTOL TV. Na druhé straně je však alespoň ráda, že se infekce nepřenesla na druhé oko.

Janese také dodala, že ani špatná zkušenost ji neodradila od chovu domácích zvířat. Svůj případ se rozhodla medializovat proto, aby před onemocněním varovala ostatní.

Janese Walters oslepla poté, co jí její mazlíček olízl oko.
Autor: reprofoto INT

Právě kočky hrají při přenosu této nemoci hlavní roli. Tato bakterie se přirozeně vyskytuje v srsti a slinách téměř 40 procent z nich, aniž by je jakkoliv ohrožovala.

Nebezpečná bakterie však také žije ve výkalech blech. Člověk se snadno může infikovat, pokud se tyto výkaly dostanou do kontaktu se sliznicí nebo rankou, způsobenou například kočičím škrábnutím.

Bakterie napadá především lidi s oslabeným imunitním systémem a děti mladší pěti let. Zdravému člověku obvykle nezpůsobí příliš velký problém. Příznaky většinou samy vymizí, případně pomůže léčení antibiotiky.

Zhruba 5 až 10 dní po setkání s infekcí se mohou objevit puchýřkovité léze na kůži v místě vstupu infekce. Další symptomy, jako jsou třeba únava, malátnost, bolesti kloubů a svalů či zvětšené uzliny, se projeví pouze u 10 až 20 procent pacientů. Ostatní nakažení nemají žádné obtíže.