Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zabila ho rakovina, když byl dceři rok, ona přesto od něj pořád dostává přání k narozeninám

To, že se mu rakovina vrátila, se Bruce McCulloch (†39) dozvěděl jen týden poté, co se Zoe narodila.
29. dubna 2015 | 06:00

Každý rodič chce vidět své dítě vyrůstat. Zažít jeho první školní den, promoci i svatbu. Ne každému to osud dopřeje. Někdy zasáhne tragická nehoda, jindy fatální nemoc. Stejně jako v případě Brita, který před smrtí alespoň napsal své malé dceři dopředu přání k narozeninám, aby jí každý rok připomněl, jak moc ji měl rád.

"Dokud měl ještě sílu, psal ta přáníčka sám. Později nám alespoň diktoval věty, které tam máme napsat. Chtěl, aby dcera věděla, jak moc ji miluje a že i tam, kde teď je, na ni stále myslí," říká maminka malé Zoe. I po letech je dojata obrovskou vnitřní silou a odhodláním svého manžela.

Bruce McCulloch už věděl, že nikdy neuvidí, jak jeho holčička dospívá. Proto před svou smrtí napsal blahopřání ke každým z jejích prvních šestnácti narozenin, pak k osmnáctinám a nakonec i k 21. narozeninám, aby nikdy nezapomněla, že ji má pořád moc rád.

Děsivá diagnóza

To, že má rakovinu kůže, se Bruce dozvěděl, když byla jeho žena Janet ve druhém měsíci těhotenství. Lékaři mu nádor odstranili a uklidnili ho, že se jim to podařilo včas. Jenže pouhý týden předtím, než se Zoe měla narodit, si v podpaždí nahmatal bulku.

Další vyšetření potvrdila, že jde o metastázu, tedy další ložisko zhoubných nádorů. Rakovina byla zpět, jenže tentokrát to bylo mnohem vážnější. Zhoubné buňky se totiž už rozšířily do celého těla.

Chtěl nemoc porazit

Mladý muž, který podstoupil další operaci i sérii chemoterapií, přesto doufal, že vše bude zase v pořádku a uzdraví se. "Udělám všechno pro to, abych mohl svou dceru odvést k oltáři," prohlásil tenkrát v ordinaci.

"Když to řekl, vzpomínám si, že jsem měla co dělat, abych nezačala plakat, protože jsem věděla, že to není pravděpodobné. Pokud by všechno šlo opravdu dobře, zbývalo mu tak pět let," vzpomíná Janet.

"Bruce nikdy nechtěl vědět, kolik času mu ještě zbývá, chtěl žít. Ale s každou zprávou, že rakovina postoupila dál, jsme věděli, že se jeho čas krátí," dodává.

Důkaz otcovské lásky

Zoe teď od svého mrtvého otce dostává každý rok přání k narozeninám.
Autor: reprofoto INT
I když mu bylo často špatně, své malé dceři se věnoval, jak jen mohl. Trávil s ní všechen svůj čas. "Lidé nám říkali, že to musí být hrozné, starat se o tak malé dítě, když si procházíme tímhle vším. Ale Zoe pro něj byla úžasným rozptýlením. Mám z té doby spoustu nádherných fotek, kde jsou spolu," říká Janet.

Pak se ale jeho stav prudce zhoršil a on musel být hospitalizován v nemocnici. Přesto byl odhodlaný, že se svou milovanou holčičkou doma oslaví její první narozeniny. Podařilo se. Zemřel jen o dva týdny později, ve věku 39 let.

I po své smrti ale každý rok ujišťuje svou dceru o tom, jak moc ji má rád. Maminka jí totiž každé narozeniny předává i přání od něj. Zoe, která minulý měsíc oslavila už své šesté narozeniny, sice příliš nechápe, jak je možné, že dostává přání od tatínka, který už není s nimi, ale za pár let mu bude určitě vděčná.