Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tahle matka si zaslouží váš obdiv! Kvůli nemocnému synovi dokázala nemožné

Li Yanzhou se za pouhých devatenáct dní naučila víc než dvacet dva tisíce nových slov a výrazů.
12. dubna 2015 | 06:00

Doslova chodícím slovníkem se stala postarší žena z Číny. Naučila se ho totiž od první až po tu poslední stránku. Neuvěřitelných 22 tisíc výrazů zvládla za necelé tři týdny. To vše kvůli autistickému synovi, kterému chce dopřát lepší život.

Pro naše děti jsme schopni udělat cokoliv. Zvládneme i téměř nemožné. Živoucím důkazem je právě jednapadesátiletá Li Yanzhou z Číny. Tu teď obdivují lidé nejen v její zemi, ale i na celém světě.

Dokázala se totiž naučit celý čínsko-anglický slovník obsahující na 2458 stranách 220 tisíc výrazů zpaměti. A to jen za neuvěřitelných devatenáct dní. Jak to dokázala? Každý den vstala po druhé hodině a od tří už si bez přestávky četla slovník po dobu šesti hodin.

Pro srovnání: studenti na čínských univerzitách musí ovládat zhruba šest tisíc slov, aby prošli zkouškou z angličtiny. Yanzhou jich ovládá téměř 37krát víc. A to na to, na rozdíl od vysokoškoláků, měla necelé tři týdny.

A proč to vlastně všechno podstoupila? Rozhodně ne proto, aby byla slavná. Za neuvěřitelným úsilím je mateřská láska a starostlivost. Chce jen pomoci svému šestadvacetiletému autistickému synovi a zajistit mu lepší život. 

Yanzhou, která přednáší na místní univerzitě finanční angličtinu, je totiž už dlouho matka samoživitelka. Před dvaceti lety se rozvedla a od té doby bojuje s finančními problémy. Učitelský plat na všechny náklady nestačí. Přivydělává si proto jako překladatelka na volné noze.

Nyní chce zazářit v čínské soutěži Mozek, a získat tak některou z vysokých finančních výher. Mozek je čínská reality show, která za pomoci různých her testuje inteligenci soutěžících.

Je zřejmé, že na jazyky má tahle žena skutečné vlohy. Kromě angličtiny totiž mluví dalšími deseti cizími jazyky včetně němčiny, francouzštiny, ruštiny, polštiny či japonštiny.