Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Příběh čtenářky: Přišla jsem o kamarádku, když jsem jí řekla, že její přítel je zločinec!

I kvůli pravdě se rozpadají dlouholetá přátelství!
28. února 2015 | 06:00

Moje kamarádka se zamilovala do kriminálníka, který jí svou minulost zatajil. Když  jsem jí to řekla, otočila se ke mně zády. Naše kamarádství tedy po letech skončilo, protože jsem řekla pravdu!

Po letech opět zamilovaná

Už před pár měsíci ho přivedla do rodiny, seznámila ho s rodiči i svou dcerou. Je rozvedená, dlouho byla sama a teď konečně přišla láska jako trám. Líčila mi u skleničky vína svoje životní štěstí. "On je tak velkorysý, bere nás na výlety, kupuje mi drahé dárky, máme tolik plánů a je to tak milý a veselý člověk. Konečně jsem po těch letech našla toho pravého," zjihle mi vyjmenovávala jeho přednosti a bylo vidět, že by za něj skočila do ohně. Ano, to ona umí, vždyť ji znám spoustu let! A taky vím, že je to hodná a slušná ženská a štěstí si opravdu zaslouží. S bývalým si prožila peklo na zemi a už ani nedoufala, že narazí na někoho, o koho by se mohla v životě opřít. A teď se to konečně podařilo!

Znala jsem ho

"A jak se vlastně ten zázrak jmenuje?" troufla jsem se zeptat, což jsem neměla dělat. Při vyslovení jeho jména mi totiž naskočila husí kůže. Vždyť tohohle chlapíka znám! Loni ho pustili po šesti letech z kriminálu, kde seděl za podvody všeho druhu, za zpronevěru peněz a krádeže z bankomatových karet! Jak to, že tohle všechno vím a Jitka ne? Loni jsem seděla s několika známými ve vinárně, když tu se tam zjevil on – říkejme mu Jirka. Vysoký chlápek lehce po čtyřicítce s hravým úsměvem a jiskrou v oku. Přisedl si a za chvíli rozesmál celý stůl. Jeho humor nebyl složitý, ale srdečnost a milé chování nás všechny odzbrojily. A pak mě pozval na rande.

Druhý den na mě čekal s kytkou. Chvíli jsme se procházeli kolem řeky a pak navrhl večeři. A nejenže se jedlo, ale i pilo. Jeho vztah k alkoholu byl víc než pozitivní a vývoj večera nabral nečekané obrátky. "Víš, že jsem se před dvěma týdny vrátil z basy?“ vybalil na mě, a protože měl dojem, že mě tím zaujal, vyklopil na sebe úplně všechno. Společně s pracovníky restaurací vybíral z platebních karet cizinců jejich úspory. Je ve stálém kontaktu s ruskou mafií, se kterou mají rozdělané kšefty, perou špinavé peníze, ale nikdo na ně nemůže, mají to dobře ošetřené. Než šel sedět, pět let ho policie marně hledala, protože měl falešnou občanku i pas.

Ruce pryč

Co je tohle za chlapa? křičelo mi v hlavě. Už abych byla pryč! Jirka mě doprovodil domů a cestou mi vyjevil, že se do mě asi zamiloval. Hrůza! Rychle jsem se rozloučila a nechala ho stát na chodníku. Tím pro mě kontakt s Jirkou skončil. Dobrých čtrnáct dní mi psal tklivé SMS, kde hořce litoval, že ke mně byl tak upřímný, a pak ho to přestalo bavit. Kdo mohl tušit, že důvodem byla moje kamarádka Iveta. Jirka se znovu zamiloval, ale tentokrát stejnou chybu neudělal.

Pravda mě stála přátelství

A tak jsem seděla naproti Ivetě ve vinárně a přemýšlela, co s tím. Jak by na takovou informaci od své kamarádky reagovala zamilovaná a dlouho vyprahlá ženská? Rozhodně ne tak, jak bych chtěla. Nejspíš by usoudila, že jí chci její štěstí pokazit. Ale i kdyby mi v tuhle chvíli věřila, on by jí jako profesionální podvodník naservíroval takové argumenty, že by se mnou skoncovala jenom o pár dní později. Ale nakonec zvítězil můj smysl pro povinnost a já všechno kamarádce řekla.

Dopadlo to přesně tak, jak jsem si myslela. „Jirka není žádnej lump ani podvodník. Co se mi to snažíš naznačovat?" křičela na mě a rázně se zvedla od stolu. Se svým „miláčkem“ žije Iveta už rok, ale já nemám žádnou šanci jí pomoct. Od té doby se mi totiž neozvala, a já tak přišla o svou prima kamarádku.

Čtenářka XY

Autor: sim