Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čtenářka Dana: Kvůli vysavači jsme skončili na ulici

Dana a její manžel se dostali do klasického dluhového kolotoče. Kvůli vysavači!
23. ledna 2015 | 06:00

Život se nám občas vymkne z ruky tím nejhloupějším způsobem. Své o tom ví i učitelka Dana a její muž, kteří se nám svěřili se svým příběhem. Ani ve snu by je totiž nenapadlo, že je vysavač připraví o střechu nad hlavou.

Dana se svým mužem bydlela v pronajatém venkovském domku a učila na základní škole tělocvik a dějepis. Peněz měli tak akorát. Na žádné vyskakování to nebylo, ale oba byli skromní, na dovolenou nejezdili a investovat do domku, který nebyl jejich, také nemělo cenu.

„Nikdy jsme si nic nepořídili, a když nás jednou navštívil prodejce s vysavačem, byli jsme nadšení. Stál sice hodně peněz, ale my už byli v letech a antialergický přístroj na vysávání se nám hodil. Můj muž z něho byl naprosto nadšený,“ popisuje Dana, která za lux zaplatila necelých sto tisíc.

Bledá závist? 

Kroutíte hlavou nad tím, jak někdo může vyhodit za obyčejný vysavač tolik peněz, a ještě si na to vzít takzvanou rychlou půjčku? „Sousedi a známí se sice taky divili, ale my si říkali, že z nich mluví závist,“ říká Danin manžel. Nějakou dobu se nic nedělo, jenže po roce přišla učitelka o místo. Změnil se totiž zákon a ona už neměla dostatečnou kvalifikaci. Nová práce se na venkově shání těžko.

Klasická chyba a prudký pád

V tu chvíli se spustil klasický scénář dluhového kolotoče. Manželé přestali splácet a začaly jim naskakovat ďábelské úroky. Jeden dluh se snažili vytlouct druhým, jenže neměli na splácení. Pak ani na placení nájemného. Nakonec je pronajímatel z domku vyhodil, byla na ně uvalena exekuce, a původní stotisícový dluh tak narostl na téměř půl milionu. To ovšem z platu dělníka a sociálních dávek nezaplatíte.

Na ulici a na antidepresivech

„Dostali jsme se na úplné dno. Vůbec nevím, jak to budeme dělat. Za pár let bychom měli jít do důchodu, jenže to už vůbec nebudeme mít z čeho žít. Změnili jsme bydliště, utíkáme před věřiteli, já pracuju načerno. Skončila jsem kvůli tomu na antidepresivech,“ popisuje vyděšená žena, která neví, jak z pekla ven. Zatím ji s manželem u sebe nechává kamarádka, ale je otázka času, kdy jí dojde trpělivost a oba skončí na ulici.

Autor: MAJ