Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čtenářka: Jsem závislá na internetu. Manžel se chce rozvést, protože neuklízím!

Zatímco její manžel spí, Klára si po nocích povídá s lidmi, které v životě neviděla.
22. ledna 2015 | 06:00

Kolik hodin denně strávíte na internetu? Naše čtenářka Klára přiznává, že klidně deset. A ne, nepracuje s počítačem, na web se chodí jen bavit. Je pátým rokem na mateřské a debaty s virtuálními známými zabírají skoro všechen její čas. Sama tuší, že je to špatně, ale na druhou stranu odmítá kritiku manžela, který si podle ní neumí představit, jak těžké je být celé dny zavřená doma na vsi, kde nikoho nezná, když jsou děti třeba nemocné. 

Kláře je třiatřicet, má dvě malé děti a manžela, s nímž se poslední dobou dost hádá. Ona je unavená z neustálého tancování kolem dětí, on je otrávený z toho, že je na něm už kolikátý rok obživa rodiny a že od něj žena zároveň čeká, že jí pomůže s potomky. Většinou se však jejich hádky točí kolem jednoho – kolik času jeho ženě zabírá vysedávání u počítače. 

"Je fakt, že jakmile ráno vstanu, zapínám telefon a čtu si, co je nového v mých oblíbených diskusích nebo na Facebooku. Ale nikomu tím neubližuji, děti snídají, muž už je dávno v práci," hájí se čtenářka, která přiznává, že by bez webu asi nevydržela ani den. Ale má pro to zároveň omluvu: "Odstěhovali jsme se na vesnici do domku po manželově babičce, kde vlastně nikoho neznám. Kamarádky zůstaly ve městě a zase tak často se za nimi nedostanu. S dětskými kašli už skoro vůbec ne. Vídáme se alespoň na Facebooku. Navíc mám z diskusí spoustu dalších známých," vysvětluje ve svém dopise žena, která se rozhodně internetu nechce vzdát úplně. 

Notebook – mimochodem dárek od manžela – má doma zapnutý neustále. A jakmile má chvilku, koukne se, co je nového. "Není to jen prázdné tlachání, protože se s holkama přes web radím třeba o tom, jak dětem léčit jejich potíže, co uvařit nebo kde něco sehnat," stojí v Klářině dopise. 

Pravda však je, že její muž je na webové kamarádky čím dál alergičtější. "Občas jsem mu zkoušela říci, co zajímavého jsme probíraly nebo co jsem se dočetla za dobrou radu, jenže on na mě vyjel, že fakt není zvědavý na to, co mi v tom slepičím klubu poradily," rozepisuje se Klára dále. 

Jsem unavená, stejně nemám na uklízení energii

Našli jste při úklidu na dřevěné desce stolu škrábanec a návštěva dorazí za dvacet minut? Zkuste náš jednoduchý opravářský tip.
Autor: Shutterstock.com
Poslední dobou navíc manžel přitvrdil. "Když přijde domů a vidí notebook, začne často rovnou mluvit o tom, jaký je tam nepořádek, že jsou všude hračky a neumyté nádobí, a ptá se, jestli přes den dělám taky něco jiného. Je fakt, že někdy po obědě děti uložím s tím, že mezitím uklidím. Ale pak se mi stane, že si udělám kafe, sednu k notebooku, a než se rozkoukám, jsou dvě hodiny pryč a děti už zase vstávají," líčí Klára svá odpoledne. 

Tvrdí, že je tak unavená, že na nějakou velkou péči o dům stejně nemá energii a internet je pro ni spíše pomocníkem v tom, jak přežít den za dnem. Zvláště když jsou děti třeba nemocné, jako teď v průběhu zimy. "Asi jsem na něm trochu závislá, mám samozřejmě Facebook i na mobilu, ale kdo dneska nemá?" ptá se čtenářka. 

Jenže její vášeň pro web začíná zasahovat do celkového chodu rodiny. Jak přiznává, často se těší, jak večer uspí děti a zaleze si s notebookem do postele, aby se podívala na nějaký film nebo si přečetla, co ji zajímá. "Manžela se to však dotklo, začal dokonce vyhrožovat rozvodem, protože stejně nespím s ním, ale s notebookem, jak mi vytkl. Vyčetl mi i to, že kvůli webovým kamarádkám zanedbávám nejen domácnost, ale také děti," bojí se dalšího vývoje Klára. 

Neví však, jak z toho ven – a tak zatím doufá, že na jaře ji to zase bude více lákat ven a na internet nebude mít tolik času.