Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtenářka Katka: Manžel propil náš byt, ale rozvést se nechce

Naše čtenářka si i s dětmi musí hledat nový domov, o byt na hypotéku všichni přišli kvůli manželovu pití.
14. ledna 2015 | 06:00

Pětatřicetiletá Katka doufala, že v tomhle věku už bude mít trochu odrostlé děti a vyřešené bydlení, takže si bude život po letech finančních problémů ze začátku manželství užívat. Bohužel, je na tom hůře než v době, kdy byla na mateřské a rodina byla závislá jen na mužově platu. A dolů je dostal právě její manžel. 

"Vždycky jsem si myslela, že když někdo v mém věku skončí zase u rodičů a je vlastně úplně na začátku, je to do velké míry jeho vina. Teď už to vidím úplně jinak, protože jsem dopadla úplně stejně. Kvůli manželovu alkoholismu jsme přišli o střechu nad hlavou a já nemám peníze na to, abych koupila jiné vlastní bydlení," popisuje čtenářka Katka z východních Čech. 

Ještě před dvěma lety přitom vše vypadalo růžově. S manželem a dvěma dcerami bydleli v pěkném novém bytě, který si společně koupili na hypotéku, ovšem s tím, že peníze se platily z manželova účtu, který také vše kontroloval. Katka dneska uznává, že byla chyba mu ve všem věřit. Jenže si to tak nastavili už kdysi, protože dlouhé roky to byl manžel, kdo rodinu finančně táhl, protože měl větší příjmy, a tak bylo logické, že řídil i rodinné finance. 

Zbylo mu jen na pivo

Autor: Shutterstock.com
"Před dvěma lety začal manžel chodit z práce čím dál nespokojenější. Vadili mu kolegové, šéf, práce samotná, ovšem jinou si taky nehledal. Místo toho začal pít. Vždycky se rád napil, ale dokázal se hlídat a do hospody s kamarády tak od doby, co jsme se vzali, chodil jen málokdy, opil se spíš na nějaké rodinné oslavě. Nic, co by mě mělo varovat," píše Katka, jejíž manžel to však teď kvůli potížím v práci rozjel ve velkém. 

Nakonec pil tak, že kvůli tomu dostal od zaměstnavatele pár varování a pak, když do práce dorazil opilý, přišel vyhazov. Přesto se podle Katky celou dobu tvářil, že hypotéku platí a že problém nenastane, ani když přišel o výplatu, protože přece má něco na účtě. "Neměla jsem mu to věřit, už dávno nebral tolik, kolik bral předtím, protože mu vzali funkci, takže hypotéku už nějaký čas neplatil. Upomínky z banky však přede mnou tajil. A pak bylo najednou pozdě, museli jsme se odstěhovat, protože banka nám byt vzala. Myslela jsem, že to není možné a že se půjde dohodnout, ale už to nešlo," je zoufalá Katka. 

Proč bych se rozváděl? 


Ona s dětmi zamířila k rodičům, manžel ke kamarádům a posléze ke svému rozvedenému otci. "Já rychle pochopila, že musím bojovat, a začala jsem řešit rodinné finance, protože se ukázalo, že manžel udělal dluhy, a to i mým jménem, které teď splácím. Pak budu hledat bydlení – chtěla bych vlastní byt, ale na hypotéku nemám šanci, protože jsem pro banku kvůli manželovu chování problémový klient," stýská si Katka, kterou tak čeká hledání nájemního bytu. 

Doufala také, že její muž nebude odmítat rozvod, protože kvůli jeho pití s ním už Katka být nechce, ostatně jejich intimní život už také dávno skončil. Jenže on se zasekl: proč by se rozváděl, když on manželství ukončit nechce, a ještě by musel platit alimenty? "Můžu podat návrh na rozvod i tak, ale doufám ještě pořád, že se dohodneme, nechci naše spory řešit před soudem," uzavírá své psaní naše čtenářka, která se chce z nejhoršího vyhrabat už letos. 

Autor: wall