Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Příběh čtenářky: Jen díky umělému oplodnění jsem šťastnou matkou

20. listopadu 2014 | 10:40

My ženy to nemáme lehké. Nejdřív hledáme toho pravého, abysme s ním založily rodinu. A biologické hodiny neúprosně tikají. Když ho pak konečně najdeme zjistíme, že nemůžeme otěhotnět. Stejně jako paní Kamila, které vše ještě zkomlikoval nádor na vaječníku. Přesto je teď matkou dvou krásných dětí.

Kamila K. vždy toužila po dítěti. Toho pravého, s kým je chtěla mít, ale našla až po třicítce. Když se rozhodli, že by spolu chtěli mít dítě a začali se o něj snažit, nic se nedělo. Po zhruba roce se proto rozhodli, že zajdou na vyšetření k odborníkovi s tím, že případně podstoupí umělé oplodnění.

Na vyšetření v klinickém centru ale paní Kamile oznámili, že má cystu na vaječníku. Kromě téhle šokující zprávy paní Kamilu vyděsilo, že by to mohlo ohrozit její možnost mít děti. Místo těšení se na potomka tak musela začít řešit obavy o zdraví.

Naštěstí nakonec vše dopadlo dobře. "Paní Kamile jsme úspěšně odoperovali nádor na vaječníku a pooperační vyšetření ukázalo, že stále může mít děti. S manželem sice nemohli podstoupit přirozenou cestu, ale při využití umělého oplodnění to nebyl problém," říká primář IVF centra ISCARE Jaroslav Hulvert.

Druhý cyklus přenosu embryí byl u paní Kamily úspěšný a společně s manželem se tak mohli více než rok po šokující zprávě o cystě na vaječníku radovat z narození dcery Elišky. Dnes jsou Elišce 4 roky a primář Hulvert nakonec pomohl paní Kamile s manželem ještě k synovi Jakubovi.

"Budu panu primáři vděčná do konce života. Nejen, že nám pomohl k vysněným dětem, ale také mi operací zachránil život. Nikdo si neumí představit ten šok, když řešíte početí dítěte a najednou z ničeho nic máte obavy o vlastní život," prohlásila Kamila.