Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dárce spermatu poznal své dítě, s jeho matkou vytvořili šťastnou rodinku

6. listopadu 2014 | 12:45

S otcem své dcery, který byl anonymním dárcem spermatu, se poprvé setkala až v době, kdy byl jejich dcerce už jeden rok. Okamžitě ale mezi nimi přeskočila jiskra a teď jsou šťastnou rodinou.

Dvaačtyřicetiletá Aminah Hart po dítěti toužila, kvůli genetické poruše v minulosti již přišla o dva syny. První na ni zemřel jako čtyřměsíční, druhý se dožil 14 měsíců. Byla zoufalá. I když neměla partnera cítila, že má nejvyšší čas na to ještě jednou otěhotnět.

Zároveň ale měla obrovský strach. Věděla totiž, že existuje až 25% riziko, že se genetická porucha opět objeví. Nakonec se ale rozhodla kontaktovat spermabanku. "Ve své žádosti jsem zohlednila vše - svůj věk, sociální status i fakt, že přenáším smrtelnou genetickou poruchu," prozradila Aminah.

Nakonec dostala na výběr ze seznamu několika desítek anonymních dárců. Při výběru kladla důraz na klíčové kvality, které pro svou dceru chtěla. "V profilech dárců nevidíte jejich fotku. Jen zdravotní stav, věk, tělesné proporce, barva vlasů, zájmy a profesi," dodala.

Malá Leila jakoby tatínkovi z oka vypadla.
Autor: ABC/abc.net.au
Dárce, kterého si nakonec vybrala, v profilu uvedl, že je veselý a bezstarostný, s vysokou pracovní morálkou. Navíc měl dobrý zdravotní profil. Dcerka, které dala jméno Leila, se narodila 14. srpna 2012. Vážila necelé čtyři kila a naštěstí byla úplně zdravá.

Její babička se ale nechtěla smířit s tím, že by svého otce nikdy nepoznala. Snažila se ho dohledat a kontaktovat. A protože se Aminah rozhodla zpřístupnit veškeré své osobní údaje agentuře pro případ, že by se biologický otec chtěl s dítětem kontaktovat, podařilo se to. Scott brzy odepsal, že se s nimi chce setkat.

Aminah Hart po dítěti toužila, kvůli genetické poruše v minulosti již přišla o dva syny.
Autor: ABC/abc.net.au
Sešli se jen pár dní po dceřiných prvních narozeninách. "Bylo to mnohem snazší, než jsem očekávala. Byla jsem z toho hrozně nervózní," přiznala se Aminah. Padli si do oka a po několika setkáních jí Scott dokonce napsal e-mail, že se chce scházet každý týden.

"Když jsem si to přečetla, pomyslela jsem si, že je naprosto úžasný. Byla jsem zmatená," řekla Aminah. Scott brzy pocítil potřebu setkávat se ještě častěji. "Bylo by to ode mě hodně troufalé, kdybych se chtěl setkávat dvakrát týdně?," zeptal se brzy. Aminah samozřejmě souhlasila. Strávili spolu Vánoce a  Scott se ukázal jako pečlivý člověk a vzorný otec. "Cítili jsme, že jsme rodina," dodala Aminah.