Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po 26 letech skončil s veganskou dietou: Zachránilo mu to život a ještě zhubl!

Z obtloustlého strejdy se stal pohledný fešák. Stačilo jíst znovu maso.
2. října 2014 | 06:00

Většinu svého dosavadního života prožil britský spisovatel John Nicholson (51) jako vegetarián a později i vegan. Přesto, že se stravoval extrémně zdravě, ho však trápila řada zdravotních problémů a také nadváha. Rozhodl se proto vrátit k masu a živočišným tukům. Jako zázrakem se uzdravil a ještě zhubl.

“Jde o to, že jsem nebyl jen odpírač masa. Byl jsem doslova pan Zdravočišný. Jedl jsem jen samé zdravé bioprodukty. Hnědou rýži, zdravé rostlinné oleje, luštěniny, tofu, ořechy, ovoce a zeleninu, “ vypráví John s tím, že i přes to trpěl neustálými bolestmi hlavy, průběžně tloustl, trpěl malátností, nedostatkem energie, bojoval s vysokým obsahem cholesterolu v krvi, špatným trávením a nakonec onemocněl syndromem dráždivého tračníku. Lékař mu jako řešení navrhl doplněk stravy - vlákninu. “Myslel jsem, že musí být opilý, nebo mě vůbec neposlouchal. Měl jsem tehdy v jídelníčku více vlákniny než kůň,” vypráví.  Následky prý byly katastrofální. Zažívání se ještě zhoršilo a John v podstatě nemohl normálně existovat.

Zpět k masu

Rozhodl se tedy jít na to selským rozumem a doplnit do stravy to, co si dlouhých 26 let odpíral. Maso a živočišné produkty. “Když jsem po těch letech vešel do řeznictví, cítil jsem se hrozně. Maso jsem nejedl v domnění, že dělám něco pro zdraví, planetu a taky z etických důvodů. Příčilo se mi jíst zvíře, které museli kvůli mě zabít. První steak jsem ugriloval tak, že v něm nezbyla pomalu žádná šťáva. Při představě, že bude krvavý, se mi dělalo špatně,” vzpomíná. Vše však prý změnilo první sousto. “Bylo to jako bych 26 let sice měl pravidelný sex, ale bez orgasmu,” popisuje své pocity z prvních soust masa.
Začal normálně jíst maso, mléčné produkty a živočišné tuky. Naopak omezil obilniny, ty celozrnné nahradil běžnými. Stejně tak s přítelkyní vyřadily z jídelníčku všechny sojové náhražky masa.

Jedl tučné a hubl

Den po dni cítil, jak se jeho tělo vzpamatovává. Zažívání se upravilo, syndrom dráždivého tračníku zmizel,  a kila začal jít sama od sebe dolů. Začal se cítit lépe, proto dal na rady kamarádů, a začal chodit třikrát týdně posilovat. Ze zavalitého muže středního věku se stal pohledný urostlý chlapík. John, který se jako spisovatel věnuje především sportovnímu odvětví, napsal o svém znovuzrození knihu s názvem The Meet Fix (Léčba masem).  V češtině zatím nevyšla, ale v anglosaských zemích se z ní stal bestseller.