Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtenářka: Projela jsem dceři počítač a zjistila, že se za peníze fotí nahá

Matku dospívající dívky vyděsilo, když na webu našla akty svojí dcery
18. září 2014 | 06:00

Člověk čas od času čte příběhy o tom, jaká rizika hrozí dětem a dospívajícím při neopatrném chování na internetu, ale coby rodič vždycky doufá, že jeho dítěte se to netýká. Protože ho přece varoval a navíc, potomek je určitě rozumný. Stejně uvažovala i naše čtenářka Johana, ale letos na jaře o iluze přišla. Zjistila totiž, že její patnáctiletá dcera se fotí nahá a fotky posílá dál prostřednictvím facebooku i dalších sociálních sítí. Kamarádovi a nejspíše i úplně neznámému muži. 

"U nás doma dodržujeme pravidlo, že když se jde k někomu do pokoje, klepeme. Platí to pro děti, pokud chtějí za námi do ložnice a platí to pro dospělé, pokud jdou do dětských pokojíčků," začala s líčením svého příběhu Johana z východních Čech. 

Rodinný zvyk neplánovaně před pár měsíc porušila, když zjistila, že dcera ani přes opakované prosby neuklidila nádobí a ještě si v pokojíčku nahlas pouštěla hudbu. Johana se rozčílila a když dcera na slabé klepání nereagovala, chytla za kliku a otevřela dveře dokořán. 

"Dcera stála před zrcadlem, byla do půl těla nahá a fotila se mobilem," popsala čtenářka výjev, který jí vyrazil dech. Když se jí slova zase vrátila, byla dcera už oblečená a blekotala cosi o tom, že se fotí jen tak, sama pro sebe. Aby věděla, jak vypadá nahá a jestli nemá moc velké břicho. "Moc se mi to nezdálo, ale co na to můžete říci? Když navíc máte trochu máslo na hlavě, protože jste do pokoje vlezli bez pořádného zaklepání?" píše Johana, která však kvůli tomu do noci nemohla usnout. 

Dcera posílala svoje akty několika mužům

...
Autor: Shutterstock.com
O výjevu před zrcadlem přemýšlela i celý druhý den a nakonec dospěla k názoru, že musí dceři projet počítač nebo mobil. I když se jí to příčilo.

"Vím, že i děti, natož dospívající, mají nárok na soukromí, ale já jsem se o Míšu začala hodně bát. Došlo mi, že vůbec nevím, co na webu dělá," stojí v dopise od čtenářky Johany. 

Za několik dní měla Johana dopoledne volno a jakmile dcera odešla do školy, vrhla se do jejího pokojíčku a projela jí počítač. Dívka ho sice měla zaheslovaný, ale kupodivu, heslo měla stejné jako před lety, takže se její matka do notebooku snadno dostala. Na facebook či k mailu už se počítač připojil automaticky. "A já viděla, že pomocí zpráv posílá fotky, na kterých byla trochu nebo úplně nahá, hned několika lidem," potvrdilo se Johanino neblahé tušení.

Podle jména šlo o spolužáka, ale taky o dva dospělé muže, o nichž Johanina matka v životě neslyšela. Z konverzace však pochopila, že muži jí za fotku poslali nějaké peníze na účet nebo coby kredit na mobil. A Johaně došlo, že pěkné oblečení, které dcera občas donesla, nebylo půjčené od kamarádek, ale že si ho koupila sama. 

Udeřila jsem na ní a ona se přiznala

Autor: Shutterstock.com
Jenže, co teď? Vybalit na dceru, že jí prolezla počítač? Těžko. "Rozhodla jsem se, že z ní dostanu pravdu nějak jinak, ale za každou cenu. Protože jsem byla strašně vyděšená a nechtěla jsem, aby se dcera chovala jako prostitutka nebo aby jí někdo ublížil," líčí čtenářka, která nakonec na dceru udeřila, když s ní byla sama doma. 

Spustila na dceru, že se jí historka s tím, že se fotí jen sama pro sebe nezdá. A že jí už dříve někdo řekl, že po městě koluje její nahá fotka. "Byla to lež, ale já to riskla," přiznává Johana, která je za tohle rozhodnutí ráda - dcera se nakonec rozplakala a v slzách se ke všemu přiznala.

Včetně toho, že se hrozně bojí, že její fotografie někde vyplavou, ačkoli je posílala z anonymního mailu na různé mailové adresy. A že fotku spolužákovi poslala jen kvůli sázce a že on jí na oplátku poslala svou. 

Doufám, že už se to nebude opakovat, píše čtenářka

Dneska Johanina dcera tvrdí, že podobnou chybu už nikdy neudělá a její matka doufá, že jí v tom může věřit.

"Snažím se s ní o všem mnohem více mluvit, to jsem zanedbávala. Zároveň jsem jí pomohla najít brigádu, aby si mohla koupit i věci, na které by jí kapesné nestačilo," uzavírá dopis redakci naše čtenářka, která by podobnou zkušenost nepřála žádná matce. Ale je nakonec moc ráda, že tehdy do dceřina pokojíčku vtrhla.