Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Příběh čtenářky: zažalovala jsem bývalého muže kvůli alimentům, on proti mě poštval děti

Exmanžel neplatil výživné ani si nebral děti více než rok, teď je na mě naštvaný, když po něm chci peníze
21. srpna 2014 | 06:00

Andrea se rozvedla před pěti lety, hlavně proto, že její muž nebyl zrovna vzorem manželské věrnosti, navíc se rád napil. První roky to jakž takž fungovalo. Exmanžel si bral jejich dvě děti každý druhý víkend, alimenty platil pravidelně, nebránil se ani řešení různých výchovných problémů s potomky. Pak však jeho zájem utichl - poslední rok se své ženě neozval ani jednou, na vzkazy nereagoval, od minulého podzimu nezaplatil ani korunu a od letoška se nestýká ani s dětmi. Naše čtenářka ho proto zažalovala. A začaly se dít věci. 

"Po tom, co soudkyně bývalého muže odsoudila za neplacení výživného na půl roku s dvouletou podmínkou, se asi dva týdny nic nestalo. Nijak se neozval, ani s nabídkou, že dluh doplatí, ani s nějakými výčitkami," píše Andrea v dopise, s nímž se obrátila na naši redakci. 

Až jednou večer za ní přiběhla čtrnáctiletá dcera s tím, že se jí přes facebook ozval táta. Dívka z toho měla radost - po skoro tři čtvrtě roce, kdy nijak nereagoval ani na její sms či telefonáty. Andrea z toho byla zaskočená a začala tušit, že to nebude jen tak. Zároveň se však své dcery nechtěla vyptávat, co jí vlastně otec píše. "Všimla jsem si však, že dcera byla celý večer zaražená a že mi dobrou noc popřála hodně vlažně, přitom jinak se ráda přitulí," líčí průběh onoho večera, kdy se její bývalý manžel rozhodl vytáhnout proti ní do otevřeného boje. 

Autor: Shutterstock.com
Kvůli vaší mámě nemám na jídlo

A zatáhl do něj i mladší z dětí, desetiletého syna, kterého najednou pozval na zmrzlinu. "Těžko to můžete dítěti odmítnout, i když mi vadilo, že se nejdříve neozval mně, ale prostě mu zavolal na mobil. Bydlíme na menším městě, syn už do školy a ze školy chodí sám a sám šel i na setkání s tátou," popsala Andrea. 

Chlapec se však ze setkání vrátil s očima navrch hlavy. Zatímco dcera byla zdrženlivá, on na mámu hned vysypal, s čím za ním táta přišel. "Mami, táta říkal, že nemá žádné peníze, protože ty, které měl, už ti všechny poslal a ty teď po něm chceš další. Vždyť on za to nemůže, že žádné nemá a teď ho třeba zavřou. Kvůli tobě," vychrlil na svou šokovanou matku, která v první chvíli vůbec nevěděla, co na to říci. 

Dcera stojí při mně, syn se na mě zlobí

Autor: Shutterstock.com
"Roztřásla jsem se vzteky, bylo mi do breku. Celé roky jsem se snažila, aby mi před dětmi na adresu jejich otce neulétlo křivé slovo a on pak udělá tohle?" ptá se ve svém dopise žena, která se ani nepokoušela exmanželovi zavolat. Věděla, že jí by telefon jako už dávno před tím nezvedl. Pouze mu napsala email, že s takovým chováním nesouhlasí. Reakce se nedočkala, jak předpokládala. 

Rozhodla se ale o s dětmi o celé věci mluvit otevřeně, samozřejmě s ohledem na jejich věk. Ještě den si našla chvíli, aby si promluvila s dcerou - řekla jí, s čím od táty přišel její bratr a dozvěděla se, že v podobném duchu píše bývalý manžel dívce na facebooku. 

Andreina dcera nejdříve říkala, že o tom vlastně vůbec mluvit nechce, že by ráda, aby si svoje spory rodiče vyřešili sami. Ale Andrea se nedala a vysvětlila jí, že nejde o peníze, které by otec dětí snad posílal jí, ale o výživné, z nichž má platit výdaje související s ní a s jejím bratrem. A že jim samozřejmě chybí, protože ona sama na vše, co by si přály, vydělat nedokáže. Synovi podala záležitost stejně. 

Potomci se však rozdělili - zatímco dcera uznává, že její táta trochu přestřelil, syn ho nadále lituje a na Andreu je naštvaný. 

Stát mi v ničem nepomůže, píše čtenářka

Autor: Shutterstock.com
Rozvedená žena se ocitla v pasti. Soudkyně rozhodla o tom, že bývalý manžel má dlužných více než sedmdesát tisíc zaplatit do dvou let od rozsudku "dle svých sil a možností", bývalý manžel pracuje načerno a k placení se nijak nemá. Pouze se nadále pokouší kontaktovat své potomky, kterým líčí, jak se ho jejich matka snaží dostat do vězení. 

Ta o nic takového nestojí, jen by ráda získala alimenty - to, aby se muž zároveň alespoň občas o děti staral nebo skutečně zajímal, žádný soud nařídit nemůže. Jenže jelikož muž nadále neplatí, měla by se znovu obrátit na policii a pak už by se cestě za mříže vzhledem k podmínce asi nevyhnul. 

Zákon přitom rodičům v podobné situaci ukládá, aby se snažili alimenty pro děti vymoci, ale jinak jim moc nepomáhá. Mohou bývalý protějšek zažalovat, poslat na něj exekutora, nebo peníze vymáhat po jeho příbuzných. Což je ve většině případů nereálné - dovedete si představit, že budete chtít výživné po bývalém tchánovi?