Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šokující příběh: Měsíc před porodem jsem zjistila, že nejsem těhotná!

Falešné těhotěnství se v dnešní době odhalí snadnějí, než dříve.
17. srpna 2014 | 06:00

V době, kdy má každý gynekolog v ordinaci ultrazvuk, už na podobný příběh tomu jen tak nenarazíte. Martina (dnes 66) měla zkrátka smůlu, že se před pár lety takové věci prostě stávaly.



Měla jsem dvě malé děti, když mi moje gynekoložka oznámila, že jsem znovu těhotná,“ vypráví Martina. I když z toho tehdy žádnou radost neměla, časem se s představou tří dětí smířila, a začala se dokonce těšit.

Všechno v pořádku

V pátém měsíci jsem normálně začala cítit pohyby a všechno bylo naprosto v pořádku. Pravidelně jsem chodila na vyšetření, kdy gynekoložka poslouchala srdeční ozvy miminka, nalily se mi prsa, bradavky ztmavly a já si pomalu začala pořizovat výbavičku. Svým dcerám – tehdy pěti a osmiletým jsem vykládala, že budou mít bratříčka nebo sestřičku, a společně jsme vymysleli i jména. Měl to být buď Ondra nebo Michala,“ popisuje dnes s úsměvem zvláštní příběh Martina, která už měla doma postýlku a začínala prát dupačky a košilky.

neplodnost
Autor: Shutterstock.com

Falešná „březost“

Zlom nastal ve chvíli, kdy měla moje lékařka dovolenou a vyšetřovala mě její zástupkyně. ,Počkejte, to je nějaké divné,´ vyděsila mě tehdy. Pak dlouho nic neříkala a nakonec prohlásila: ,Vy ale vůbec nejste těhotná´. Přiznám se, že jsem nejdřív chvíli nechápala a pak jsem se hrozně rozbrečela. Zjistit měsíc před porodem, že vlastně žádné miminko nečekáte, byl prostě šok,“ popisuje své pocity dnes už s úsměvem Martina. Několik týdnů ji prý trvalo, než se s novou situací smířila, ale nakonec ji vyřešila po svém. Opravdu do jiného stavu přišla a do roka měla třetí dceru.

Stává se to i dnes

Zvlášť pokud se žena snaží otěhotnět už několik let a pořád se nedaří. Nakonec je o svém těhotenství tak přesvědčená, že její tělo začne produkovat hormony, které se běžně v těhotenství znásobují. Některé „falešné maminky“ dokonce přesvědčí své nadledvinky, aby zadržovaly vody, takže se jim začne opravdu opticky zvětšovat břicho. Z falešných nadějí dnes ovšem ženy okamžitě vyvede ultrazvukové vyšetření.

Autor: MAJ