Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čtenářka Anna: Rozvedla jsem se kvůli němu a on mě opustil ze strachu, že ho opustím

Nemohl mě mít jen pro sebe, proto mě opustil
18. července 2014 | 06:00

Spolu s dvouletým synkem opustila manžela a rozhodla se dát šanci dávné lásce z dětství. Všechno bylo jako v pohádce, jen za rok se dozvěděla, že je příliš krásná a úspěšná, aby prý s novým partnerem vydržela. Prý, že ho stejně jednou opustí, a to on by nesnesl, proto končí.

Do manželství vstupovala ekonomka Anna krátce po třicítce především z rozumových důvodů. Chodili spolu s Ivanem dva roky, měli mnoho společných zálib a nakonec ji požádal o ruku. Už tehdy pochybovala, ale když zjistila, že je těhotná, zahnala pochyby a na sňatek kývla. Manželství se nevydařilo. Ukázalo se, že v průběhu chození Ivan předstíral, že je někdo jiný. Místo aktivního sporťáka měla teď doma tloustnoucího lenocha. „Nerozuměli jsme si a navíc jsem o něj ztratila zájem sexuálně, ta tloušťka mi prostě vadila,“ vzpomíná.

Sraz spolužáků z gymplu 

„Ráda jsem zajela do rodného města k rodičům bez manžela a třídní sraz byl vítanou záminkou,“ vypravuje. A tam se potkali. Jakub chodil do vedlejší třídy a už tehdy spolu flirtovali. Na srazu se ocitl vlastně náhodou. Také přijel navštívit rodiče a nudil se v místním baru, kam Annina společnost dorazila.
Povídali si skoro celý večer. „Měla jsem najednou pocit úlevy, po dlouhé době mluvit s někým, kdo má podobný pohled na svět, záliby a navíc se mi opravdu líbí. Připadalo mi, že jsme si museli být souzeni,“ vzpomíná. Toto náhodné setkání vyústilo v románek. I Jakub měl vážnou známost a chystali se brát. Jak už to bývá, tajemství se brzy provalilo. Odhalila ho Jakubova přítelkyně a tak se dohodli, že oba doma řeknou pravdu. Tak se také i stalo, Anna odešla od manžela, Jakub od přítelkyně, pronajali si byt a začali žít spolu.

Vysněný život

Kromě komplikací s Anniným rozvodem se jim žilo dobře. Její synek Honzík si na Jakuba brzy zvykl a Anně se dařilo v podnikání. Pracovala jako externí auditor pro několik mezinárodních společností. Byli krásný a úspěšný pár, jak z reklamní fotografie. Neustále spolu flirtovali, psali si po celý den vášnivé SMSky, až se Anně kamarádky posmívali, že jí jen její nedá na minutku pokoj.

Stíny v ráji

Posílal mi stovky SMS denně, aby mě měl pod kontrolou
Autor: Profimedia.cz

Po dvou letech však na obor, ve kterém podnikal Jakub, dopadla krize. Nevedlo se mu vysloveně zle, ale nemohl si dovolit rozhazovat. „Popravdě jsem to moc neřešila, já vydělávala slušně a žili jsme si pohodlně. Nevadilo mi, že třeba dovolenou zaplatím já,“ vypráví Anna. Ale Jakub začal ztrácet půdu pod nohama. „Pořád tak napůl vážně žertoval o tom, jestli o něj budu stát, když bude chudák. Že taková kočka, jako já, si určitě může nabrknout boháče. A podobné žvásty,“ popisuje stahující se mračna nad jejich vztahem. „Bylo mi to nepříjemné. To si o mě opravdu myslí, že jsem tak povrchní? Že mi jde jen o peníze a ne o něj? Vždyť on byl můj princ na bílém koni. Moje osudová láska. Nechápala jsem to.“ Ale po čase ho to zase přešlo a všechno bylo fajn.

Zbabělý úprk

„Úplně jsem na to zapomněla. Konečně se mi podařilo vyplatit manžela ze svého bytu a plánovala jsem si, jak se nastěhujeme do svého. Ale Jakub se zřejmě užíral dál. Občas trochu žárlil, ale mě to přišlo sexy,“ pokračuje Anna. O to větší rozčarování jí přineslo jedno lednové pozvání na oběd. Jakub naléhal, aby si s ním odskočila z práce, že s ní potřebuje nutně mluvit. Myslela si, že půjde o společnou dovolenou, do které mu vlezla práce, jako už mnohokrát.

Místo toho však dostala kopačky se slovy: „Jsi tak krásná, chytrá a úspěšná, že já vedle tebe prostě nemůžu žít. Od rána do noci se užírám tím, že mi tě přebere nějaký milionář. To bych nesnesl, proto jsem se rozhodl to ukončit teď, dokud na to mám sílu.“
„Zůstala jsem jako opařená. Bylo to tak absurdní a vlastně urážlivé, že jsem se nezmohla ani na slovo."

Rozvedla jsem se kvůli psychotikovi

Opustil mě proto, že nevěřil, že ho miluji
Autor: Profimedia.cz

Anna se tehdy zhroutila. Nebyla jsem schopná ničeho. Ještě, že byl začátek prázdnin a Honzíka jsem mohla dát k babičce. Bylo mi 35 a měla jsem pocit, že jsem odepsaná. Navíc jsem ho stále milovala. Byl můj osud,“ popisuje své pocity.

Hlavu jí napravila až kamarádka psycholožka, která jí od plic řekla, s jakými obavami ona na jejich další společné přítelkyně Annin vztah s Jakubem pozorují. Teprve pak si uvědomila, jak se ji Jakub neustále snažil ovládat. Proto těch třicet SMSek během večera, kdy si odskočila s kamarádkami na skelničku. Proto ji přemluvil, aby s ním začala běhat místo ježdění na kole s přáteli. Vyžadoval její maximální pozornost. Chtěl ji mít jen pro sebe. A když se mu to nedařilo, potrestal ji tím, že ji opustil.


„Jak jsem mohla být tak slepá,“ říká s tím, že to dodnes nechápe. „Ale v jedné věci měl Jakub pravdu. Po pár letech od rozchodu s ním jsem si našla muže, který je úspěšný podobně jako já. Možná už nejsme páreček jak z televizní reklamy, ale je nám spolu dobře a věříme si.“