Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dojemné! Zemřel jí snoubenec i dvojčata, teď má syna ze zmraženého spermatu

Michelle přišla o svého snoubence i dvojčata, která s ním čekala. "Žijí v mém zázračném IVF dítěti," tvrdí.
16. července 2014 | 06:00

Tak moc se podobá tatínkovi! Na svět ale přišel až tři roky po jeho tragické smrti. Byl totiž počat ze zmraženého spermatu. Pro osudem těžce zkoušenou Michelle Clark (32) je tak připomínkou těch, které ztratila, i budoucnosti, na kterou se může těšit.

"S Karlem jsme hrozně moc chtěli rodinu. Teď mám pocit, že on má dvojčata, a Max je pro změnu se mnou. Často si přeju, aby byl Karl pořád tady s námi. Je to srdcervoucí. Myslím na všechny ty věci, které jsme jako rodina mohli dělat, ale nedostali jsme šanci," svěřila se britskému Mirroru Michelle.

Karl totiž před třemi lety zemřel. Podlehl rakovině krve. V té době s ním čekala dvojčátka. Ztráta blízkého člověka ji bohužel natolik psychicky rozhodila, že děti přišly na svět už na začátku sedmého měsíce. Po několika týdnech však nedonošený chlapec i holčička zemřeli.

Přesto se teď ale kolem Michelle v obýváku batolí malý chlapec, který jakoby svému otci - jejímu zesnulému snoubenci Karlovi Davisovi - z oka vypadl. Neuvěřitelné je, že Max se narodil tři roky poté, co Karl zemřel.

Děsivá diagnóza

Osud se s dnes dvaatřicetiletou Michelle nemazlil. Jejímu nastávajícímu v roce 2007 oznámili, že je vážně nemocný. "Máte leukémii," zněl strašlivý ortel z úst lékařů. V té době mu bylo pouhých čtyřiadvacet let.

Mladý muž okamžitě nastoupil na chemoterapii a poté, co ho lékaři varovali, že léčba může mít vliv na jeho plodnost, nechal si zamrazit sperma. V průběhu následujících tří let, když odvážně bojoval s nemocí, pak podstoupil dvě transplantace kostní dřeně.

Vysněné těhotenství

V létě roku 2010 se pár rozhodl zkusit založit rodinu pomocí metody umělého oplodnění. K jejich velké radosti Michelle otěhotněla okamžitě. A čekala dokonce dvojčata.

"Za ty poslední hrozné roky to byla konečně nějaká dobrá zpráva. Těšili jsme se na to, že z nás budou rodiče a Karl byl tak šťastný při pomyšlení, že bude tátou," prozradila Michelle. "Opravdu mu to dodalo nový impuls do života."

Prohraný boj

Jenže Karl začal trpět stále většími bolestmi, a testy prokázaly, že zřejmě už nebude dlouho žít. Naštěstí měl alespoň možnost být s Michelle na jejím prvním ultrazvuku.

"Viděli jsme na obrazovce jak těm malým tvorečkům tluče srdíčko, slyšeli jejich tep. Byli jsme radostí bez sebe, ale bylo to takové hořko-sladké, protože jsme neměli tušení, jestli Karl bude žít dost dlouho, aby je viděl," řekla.

Předčasný porod

Karl svůj boj o život prohrál, když byla ve třetím měsíci. Zarmoucená Michelle pak zřejmě důsledkem stresu předčasně porodila. Malý Karl vážil jen 820 gramů, jeho menší sestřička Ria dokonce jen 510 gramů.

Novopečená maminka strávila u jejich inkubátorů dva bolestné týdny, pak její maličká dcerka zemřela. O šest dní později ztratil chuť bojovat o život i malý Karl. Jen čtyři měsíce po ztrátě svého snoubence musela pohřbít i jejich dvojčata. "Mou jedinou útěchou bylo, že Karel bude v nebi společně s našimi dvěma anděly," svěřila se.

Zmražené sperma

Karl naštěstí podepsal formulář, na němž souhlasil s tím, že jeho sperma může být použito kdykoli v budoucnosti, a to i po jeho smrti. A Michelle, která chtěla splnit přání svého snoubence mít rodinu, se proto rozhodla podstoupit další umělé oplodnění.

Na poprvé se to ale zdaleka nezdařilo. Trvalo to tři měsíce, během nichž Michelle zažila i mimoděložní těhotenství. Nakonec ale úspěšně otěhotněla a na svět přišel malý Max. Porod tentokrát proběhl bez problémů.

"Jen jsem si přála, aby tam Karl mohl být a pochovat si svého novorozeného syna. Byl by tak hrdý. Max mu je tolik podobný, a každý den to vidím víc a víc. Až bude starší, řeknu mu, jak skvělý člověk byl jeho otec. Díky Maxovi teď mám pocit, jakoby tu Karl byl s námi každý den."