Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Seriál Úspěšné ženy: Franšízantka Lucka má jako podnikatelka dost času na rodinu

24. července 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Lucie Strangmüllerová byla vždycky tak trochu workoholička, práce office managerky a koncipienty ji naplňovala. Jenže s narozením syna Maxe se její životní styl změnil, pochopila, že desetihodinová pracovní doba je minulostí. Hledala řešení, jak skloubit rodinu a práci a trochu překvapivě se stala podnikatelkou, respektive franšízantkou Partners market.

Nikdy nechtěla být podnikatelkou

Být podnikatelkou, po tom Lucie nikdy netoužila, i přesto že její manžel Honza podnikal pod hlavičkou Partners už od roku 2007. „Vždycky jsem si o sobě myslela, že jsem typická zaměstnankyně. Pracovala jsem jako office managerka a koncipientka v jedné advokátní kanceláři osm let. Kdybych nešla na mateřskou, tak tam pravděpodobně působím dodnes,“ vypráví Lucka. Na starost měla chod kanceláře a nevadilo ji pracovat i deset hodin denně.

Manžel jí navrhl řešení

Situace se změnila po narození syna Maxe. „To, co já, si určitě prožila nejedna maminka. Ještě v těhotenství jsem byla přesvědčená, že se toho moc nezmění a po třech letech navážu tam, kde jsem skončila. Jenže realita je pak úplně jiná,“ s úsměvem vzpomíná současná podnikatelka. Péče o prvorozeného syna byla náročnější, než čekala, a návrat do práce s původním nasazením byl najednou nemožný. Lucka ale po roce a půl začala přemýšlet, jak se dál profesně realizovat. Manžel Honza tehdy nadhodil, že v Partners vzniká nový koncept obchodních míst, které budou možnou alternativou k bankovním pobočkám, jestli bych do toho nechtěla jít. „Namítla jsem, že financím nerozumím. Jenže jeho námitka tehdy zněla, že jako franšízantka daleko víc potřebuji manažerské schopnosti než odborné znalosti. A tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu.“  

Autor: Partners

Přesto trvalo to několik měsíců, než se z Lucie stala franšízantka. Důležité bylo připravit dobrý obchodní plán a vybrat vhodné místo pro Partners market. To manželé Strangmüllerovi našli v Jesenici u Prahy. „Splňovalo všechny důležité podmínky: menší město blízko Prahy, kde dostupnost finančních služeb je omezená jen na jednu banku, a ležící na důležité komunikaci. Otevřeli jsme v listopadu loňského roku. Měla jsem z počátku obavy, že s malým to bude náročné, a i když Honza v Partners pracuje, přeci jednom to pro mne byla nová zkušenost.“

Nyní by už neměnila

Dneska Lucčin Partners market funguje skoro tři čtvrtě roku a cestu do něj si našla spousta nových klientů. „Můj pohled na podnikání a zaměstnání se změnil. Teď už bych neměnila. Rozjet vlastní byznys je možná těžší než si najít zaměstnání, ale právě forma franšízingu je takovou to zlatou střední cestou. Nemusíte vymýšlet vlastní koncept, přesto jste svým vlastním pánem.“ To co ale Lucka považuje za gró úspěšného podnikání, je výběr lidí, s nimiž spolupracuje. „Měla jsem štěstí a povedlo se mi pro franšízu najít lidi, kteří jsou schopní a samostatní. Splnil se mi tak sen, že mám zajímavé povolání a pořád ještě dostatek času pro rodinu,“ uzavírá Lucka.