Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tomu neuvěříte! Supermáma porodila 9 dětí během 8 let

Tonia Farrant (40) s manželem Jasonem (41) a svými devíti dětmi.
4. července 2014 | 06:00

Neuvěřitelných 87 měsíců strávila tahle žena jako těhotná. I když je Angličance Tonie Farrant pouhých 40 let, doma už má 9 dětí. Nejstaršímu synovi je 12 let, nejmladšímu pak 2 roky. Proč se vlastně stala "strojem" na děti?

Ještě naše babičky a dědečkové měli často devět sourozenců. V dnešní době se v Evropě ale něco takového už téměř nevidí. Rodina Farrantových z Britského Kentu je ale výjimkou. Čtyřicetiletá Tonia má totiž se svým jedenačtyřicetiletým manželem Jasonem devět dětí. A všechny porodila během pouhých osmi let.

Manželé, kteří jsou šťastně svoji už třináct let, často narážejí na nepochopení lidí. Ti je obviňují z toho, že si tolik dětí pořídili jen kvůli sociálním dávkám. To se jich samozřejmě hodně dotýká. Všechno je totiž úplně jinak.

"Někdo kdysi Jasonovi řekl, že už vlastně nikdy nebude muset pracovat, když má devět dětí. Byl velmi rozzlobený," prozradila Tonia Mirroru Online. "Pracuje skutečně tvrdě, aby se o nás postaral. Není mnoho mužů, kteří by dokázali pracovat stejně tvrdě a zároveň byli milujícími otci. Není to snadné, jsem stále v jednom kole, ale je to úžasné. Máme skvěle sehraný tým."

Jason, který provozuje vlastní truhlářskou firmu, se o svojí velkou rodinu stará bez jakékoliv pomoci státu. "Lidé často nevěří, že jsou to všechno naše děti. Myslí si, že jsou z různých manželství nebo mají víc otců," říká.

Jak to všechno začalo

S Toniou se Jason seznámil na oslavě jejích 21. narozenin v roce 1994. Trvalo mu 18 měsíců než sebral odvahu pozvat jí na rande a dalších pět let jim trvalo, než si v červnu 2000 řekli své "ano".

Nikdy ale nepatřili k těm, kteří chtějí velkou rodinu. Ale když Tonia potratila své prvním dítě - chlapce, kterému dali jméno Gideon - oba si uvědomili, jak moc děti milují. Brzy otěhotněla znovu a 2. 10. 2001 přivítali na světě syna Kerrece. Ten se narodil doma v bazénku jen za přítomnosti porodní asistentky.

Novopečení rodiče byli tak nadšeni, že o 12 měsíců později, dne 14. října 2002, porodila Tonia dítě číslo dvě, jen o 12 měsíců později dne 3. října 2003 dítě číslo tři, a ještě jednou 4. října, 2004 dítě číslo čtyři.

"Miluji ten pocit být těhotná, což je štěstí, protože jsem vlastně byla těhotná pořád, od chvíle, kdy jsem se vdala," říká devítinásobná matka. Ta svého zatím posledního syna porodila před dvěma roky, což je zatím nejdelší doba, po kterou ve svém lůně nenosila žádné své dítě.

Po narození dítěte číslo devět, v lednu 2012, když Toniu začal trápit vysoký krevní tlak, se rozhodli už neriskovat. Navíc v roce 2011 prodělala svůj druhý potrat. Kvůlu zdravotním komplikacím proto svého posledního syna porodila v nemocnici.

Takový obyčejný den

Podle manželů není vůbec jednoduché vychovávat devět dětí v domě, který má jen čtyři ložnice. Vše ale běží jako na drátkách. "Máme pevný řád," směje se Tonia. "Jason i já vstáváme v 5:30 každé ráno. On vyloží myčku a pračku a začne dělat snídaně - vejce, omelety, croissanty, toasty, nebo cereálie - zatímco já se sprchuju. V 6:30 začneme probouzet děti. Do 7:30 jsou všichny školáci vypraveni do školy. Pak Jason odchází do práce a vrací se večer v 18 hodin."

Žehlit a uklízet musí Tonia každý den. Týdně spotřebuje jen na mytí nádobí dvě lahve saponu. Všechno ale zvládá bez větších problémů. "Moje děti jsou vždy ve škole včas a  včas je i vyzvedávám. Jejich boty jsou vždycky čisté a lesklé," říká a dodává:

"Vidím, jak na nás lidi zvědavě koukají, když třeba všichni vystupujeme z našeho speciálně upraveného minibusu a já jsem opravdu hrdá na to, že vidí, jak dobře vychované naše děti jsou a jak hezky vypadají."