Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Video: Neuvěřitelné, tato žena je závislá na pojídání kousků cihel!

Patricia Benajmin-Rangoolam trpí závislostí na pojídání kusů zdí.
22. června 2014 | 06:00

Osmadvacetiletá Benjamin-Ramgoolamová trpí ojedinělou poruchou příjmu potravy, která se nazývá pica. Jde o nutkavé pojídání předmětů a látek, které nejsou určeny k potravě.

Každý člověk má sice jiné chutě, ovšem Patricia Bejnamin-Ramgoolamová má opravdu zvláštní. Zatímco většina lidí snídá cereálie, nebo nějaké pečivo, ona si ráno dá pár lžic cihel z její ložnice.

Tato porucha příjmu potravy se u ní objevila před deseti lety. Za tu dobu se na této netradiční stravě stala závislou. „Zvykla jsem si na tu zemitou chuť,“ vysvětluje své sklony. Každý den tak tedy musí sníst šest lžiček kousků cihel ze svého bytu, aby se pak cítila v pohodě.

„Ano, je to normální závislost. Mé tělo po tom úplně volá a mám na cihlu stále neovladatelnou chuť," popsala v televizní show This morning. Před několika lety ji napadlo zkusit ochutnat kus své zdi. Přišlo jí to zvláštní, ale nějaký způsobem ji to neuvěitelně lákalo. Do zdi se zakousla a kupodivu jí i zachutnala.

Kousky cihly jako lék proti depresi

Postupem času se to začalo stále zhoršovat a na svoji vášeň nedokázala přestat myslet, dokonce ani když byla na návštěvě u kamarádů, nebo rodiny. Začala trpět depresemi a únikem z těchto stavů pro ni bylo právě ono lahodné sousto v podobě rozdrobeného zdiva.

Vyhledela tedy odborníka, který jí diagnostikoval picu. Tedy poruchu příjmu potravy, kdy má člověk neukojitelné touhy pojídat věci, jenž nemají žádnou výživovou hodnotu.

I přes to, že soustavně ničí zeď v ložnici, má u svého manžela obrovskou podporu. „Mám neuvěřitelně tolerantního muže. Nejprve jsem se to před ním snažila tajit, ale pak mě jednou viděl. Musela jsem s pravdou ven," vypráví.

Tato porucha je poměrně vzácná a trpí jí pouze omezené procento lidí. Podle odborníků jsou k pice náchylné hlavně těhotné ženy a lidé s mentálním postižením. 

Autor: maš