Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hubnutí čtenářky Jarky: Zbavila se 17 kil a je z ní kočka

18. června 2014 | 06:00

Čtenářka Jarka (29) se rozhodla zatočit se svými kily a navíc se o svůj úspěch podělit s ostatními.

Jarka Víšková (29)
Předtím: 89 kg
Potom: 72 kg

Při své výšce 182 cm si Jarka připadala s téměř devadesáti kilogramy neforemná a necítila se dobře. Během 10 měsíců se jí pod odborným vedením podařilo shodit neuvěřitelných 17 kilogramů. Jak sama říká, v nastaveném režimu nadále pokračuje, a i když už hubnout v podstatě nepotřebuje, dodržuje zdravý jídelníček a je šťastná, že se naučila, jak svému tělu neubližovat nevhodnou stravou.


Jarka hubnutí
Autor: archiv paní Jarky, archiv Blesk pro ženy
Sbohem migrény
„Mojí hlavní motivací k tomu, abych se sebou začala konečně něco dělat, bylo (samozřejmě kromě touhy vypadat lépe) zdravotní hledisko. Už nějaký čas jsem se cítila opravdu špatně. Často mě přepadaly nevolnosti, trpěla jsem migrénami z hladu, protože jsem se obvykle za celý den pořádně nenajedla. Ráno jsem se v práci odbyla jen rychlou snídaní a často se mi stalo, že další jídlo jsem dostala do žaludku až pozdě večer doma,“ přiznává Jarka.

Má časově velice náročnou profesi – pracuje jako manažerka, často je na cestách a její dny mají dost nepravidelný režim. A tak není divu, že byla zvyklá své tělo odbývat „rychlovkami“ a jíst v poklusu. Výživová specialistka jí sestavila jídelníček přesně podle jejích potřeb, a tím nastalo pro velice zaměstnanou mladou ženu období velkých změn.

Vařím chytře

 „Asi největší z nich bylo, že neděle se pro mě stala takzvaným vařicím dnem, kdy jsem si připravovala obědy do práce na celý týden dopředu, protože ve všední dny přicházím domů opravdu pozdě a jsem unavená, tak se mi už nechce vařit. Zvykla jsem si, že každé ráno vytáhnu z mrazáku připravenou krabičku a vezmu si ji s sebou do kanceláře. Ze začátku to bylo těžké a musela jsem se hodně soustředit, co nakoupit a kdy, jak správně jíst a jak si to všechno rozvrhnout do celého dne. Rychle jsem si ale zvykla a krásně se to zaběhlo.“

Jarka hubnutí
Autor: archiv paní Jarky, archiv Blesk pro ženy
Největším „vroubkem“ je pro ni momentálně nedostatek času pro pravidelný pohyb. Jarka během hubnutí necvičila, ale je odhodlaná s tím začít. „Nedávno jsem začala s chůzí, která mě chytla. Říkám tomu, že chodím chodit. Není v tom ale pravidelnost, hlavně z časových důvodů, jednoduše nestíhám. Alespoň jednou za tři dny se ale snažím trochu času si najít a pohybu se věnovat. Občas si ráda zajdu zaplavat a také se věnuji agility se svým psem. To sice není aerobní pohyb, který bych potřebovala, ale je to pohyb, tak se taky počítá. A úplně první věc, kterou jsem udělala, když se mi podařilo zhubnout? Jako odměnu jsem si koupila nehorázně drahou podprsenku.“

Co o své klientce prozradila Bc. Zuzana Paterová, výživová specialistka ze společnosti Diet Plan (dietplan.cz):

Jarka dříve profesionálně hrála vodní pólo. Díky velkému výdeji energie si tak nemusela hlídat, co všechno sní. Pak se ale zařadila do náročného pracovního procesu, který zahrnuje i časté cestování, a navíc přestala sportovat. Důsledkem toho šla váha rychle nahoru. I Jarka se ale pustila do hubnutí s nadšením, zajímala se o všechny informace o potravinách a zdravém stravování a výsledkem je, že po 7 měsících je lehčí o 17 kg.

Autor: sim