Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivá alergie: Zabít jí může šampon, deodorant, i sapon na nádobí

22. dubna 2014 | 06:00

Obyčejný úklid s použitím čistících prostředků by byl pro Mary-Grace Milner (43) smrtelný. Má totiž vysokou alergii na chemikálie. Zabít by ji mohl i obyčejný šampon, či deodorant.

Nerada uklízíte? Syndrom mnohočetné chemické senzitivity by pro vás mohl být dobrou výmluvou, jak se úklidu vyhnout. Mary-Grace Milner z britského Rochvordu, která touto chorobou trpí, by ovšem raději uklidila celý Buckinghamský palác, než se potýkala s tímto životu nebezpečným postižením. Nepříjemnou reakci má i na pouhý závan z osvěžovače vzduchu, o to víc reaguje na výpary z čistících a bělících prostředků, které jsou běžně používané při úklidu.

Hned jí zrudne kůže a tvoří se na ní zánětlivé boláky. Minimálně jí vždy stoupne krevní tlak a rozostří se vidění. V horším případě nemůže dýchat a bolestivě se dusí. "Mám seznam s 400 položkami chemikálií, kterým se musím vyhnout. To znamená téměř všem drogistickým přípravkům, protože v každém se něco chemického nachází," vysvětluje.

Mary-Grace Milner ukazuje, co všechno musí kvůli své alergii užívat.
Autor: profimedia.cz
Dusí se i v supermarketu

Matka desetiletého syna a obětavá hospodyňka tuto vzácnou intoleranci objevila loni v listopadu, když měla nepřiměřenou reakci na vlhčené antibakteriální ubrousky, kterými otírala kuchyňskou linku. Znenadání viděla rozmazaně a špatně se jí dýchalo. Když ubrousky na druhý den použil její manžel Leo, přestože byla v jiné místnosti, otekly jí oči a dusila se.

Od té doby se její alergie závratně vystupňovala. Nyní dokonce ani nemůže vstoupit do oddělení s čistícími prostředky v supermarketu. Postupně tak ze svého domova musela zlikvidovat všechny chemií dotčené výrobky, včetně obyčejného deodorantu, šamponu, či zubní pasty.

Mary-Grace Milner s manželem Leem a synem Theem, kteří jí velmi pomáhají.
Autor: profimedia.cz
Chemie jí narušila imunitu

"Různé reakce jsem zaznamenala už dřív, ale nikdy ne tak silné. Na chvíli jsem třeba hůř viděla, spustila se mi krev z nosu, nebo jsem se bolestivě rozkašlala. Netušila jsem ale z čeho to je," říká Mary-Grace.

A právě opakovaným vystavováním chemikáliím se její reakce stále zhoršovala. Lékař jí vysvětlil, že jde o narušení imunitního systému, který se dalším stykem bude jen zhoršovat. "Je to nemoc 21. století, kdy je chemie prakticky ve všem. Některý organismus pak časem může ztratit proti ní odolnost," zdůvodnili své pacientce.

Mary-Grace Milner může uklízet pouze bez chemie.
Autor: profimedia.cz
Uklízet musí stejně, jen bez chemikálií

Většina kamarádek Mary-Grace závidí, že se proto může vyhnout uklízení, ale není jí co závidět. Právě naopak. "Přeci jen jsem normální matka a hospodyně, takže domácí práce jsou pro mě o to těžší. Doma nyní vůbec nepoužíváme chemikálie a úklid bez těchto přípravků mohu dělat i já, jen je víc komplikovaný," vysvětluje. Od té doby objevila spoustu "eko" produktů a používá hlavně staré recepty na úklid, které měly ověřené naše babičky. "Toaletu čistím směsí jedlé sody a octu, místo deodorantu používám roztok citronu a oleje," dodává.

I tak má ale problém pohybovat se v jakýchkoliv veřejných prostorech, kde jsou chemické prostředky používané zcela běžně, obzvlášť ve zdravotních zařízeních. "To onemocnění se nedá odhalit předem, neprokáže ho krevní test, ani jiný projev, než okamžitá nepřiměřená reakce. Nyní ale zkouším různá homeopatika, která by mohla reakci zmírnit natolik, abych neměla problém pohybovat se bez reakce na běžných místech, jako ostatní lidi," uzavírá Mary-Grace.

Co je Syndrom mnohočetné chemické senzitivity

Syndrom je charakterizován příznaky postižení různých orgánových systémů (ústřední nervový systém, dýchací cesty, trávicí ústrojí, močové ústrojí, pohybové ústrojí, kůže), na chemické látky, které se objevují v běžném životním prostředí i při jejich menší koncentraci, než je platnými předpisy povolená. Citlivost může vyvolat nežádoucí účinky a vést ke zhoršení zdravotního stavu.

(zdroj: www.prolekare.cz)