Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se zbavit jo-jo efektu? Žena zhubla 30 kilo

2. dubna 2014 | 06:00

Přiznám se bez obalu, jsem celoživotní dietářka a teoreticky ovládám hubnutí naprosto dokonale. Můj boj s nadbytečnými kilogramy sahá tak hluboko do minulosti, jak si vůbec pamatuji. Jenže všechno by mělo mít svůj konec. S novou životní etapou jsem se rozhodla definitivně zatnout tipec i jojo efektu, faldíkům a špíčkům. Znám sebe i pevnost své vůle, proto jsem se rozhodla svěřit svůj štíhlý osud do rukou odbornic.

 

Chuť a vztah k jídlu jsem měla podobný, jako kuřáci k cigaretám. Zdravě a racionálně jsem se pokoušela stravovat několikrát v životě. Nikdy pro mě nebyl problém zhubnout, oříšek vždy bylo vytrvat.

V mém životě se střídalo období pevné vůle s etapami, kdy si tato vůle brala dlouhou neplacenou dovolenou. Zvláštní je, že jsem hubla a přibírala v pravidelných periodách, které vždy souvisely s novým vztahem.

Partnerské "přežíračky" udělalý své

A pokud si myslíte, že s partnerem jsem se držela na uzdě, tak je to právě naopak. Klasicky to začínalo pozváním na večeři, kdy se člověk zpočátku nechce upejpat nad salátem, pokračovalo obědy u potenciální tchyně, se kterou se těžko smlouvá o počtu knedlíků, a končilo to domácím vyvařováním pro samotného pána tvorstva.

K tomu se musí připočítat, že vztah není vždy ideální, občas se objeví problémy v práci a já nejsem ten typ, co při stresu chřadne. Všechny životní peripetie jsem překonávala s nadhledem, pokud jsem měla po ruce nějaký dobrý dortík. Kila se tak vždy vesele vrátila, já si obalila nervy i tělo tukem a v jednom okamžiku se rozhodla opět bojovat.

Vyprovodila jsem dotyčného chlápka a znovu přivítala zdravý životní styl. Nikdo mě nelákal, neplnil ledničku nezdravými potravinami a měla jsem čas na cvičení. Opět jsem zhubla, cítila se skvěle a připadala si sexy. Paradoxem bylo, že když jsem svůj boj vybojovala, začala jsem opět působit jako lepidlo na chlapy a celý kolotoč se opakoval.

Za hubnutím hledej muže, zvládnout to však musíš sama

Před dvěma lety, právě v období dovolené pevné vůle, jsem potkala Petra. Vysoký, štíhlý, chytrý a charismatický. Samozřejmě jsem se zamilovala a psychicky se připravila na to, že se opět bude opakovat starý známý scénář. Jenže osud si pro mě připravil překvapení v podobě samostatného sportovce, kterému není zdravý životní styl cizí a vyžaduje ho i po svých blízkých.

Najednou jsem svoje kila neměla na koho shazovat a cítila jsem, že tou „brzdou“ jsem ve vztahu já. Nevěděla jsem kudy kam a nakonec jsem se po dlouhém váhání objednala na bezplatnou konzultaci v brněnském Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment. Zde jsem dostala doslova facku pravdy.

Obezitu v podobě 101 kilogramů při výšce 177 centimetrů jsem tušila, překvapila mě ale vysoká hladina vnitřního tuku a také zvýšený krevní tlak v důsledku nadváhy. V hlavě se mi rozblikal výstražný maják a já se rozhodla hubnout pod dohledem odbornic, brala jsem to jako šanci nejen pro nový vztah, ale především sama pro sebe.

Zdravé hubnutí není dřina

K odborníkům jsem začala docházet dvakrát týdně. Pravidelně jsem cvičila v tzv. termolůžku, do kterého se vhání teplý vzduch a tím se zvyšuje intenzita a zátěž cvičení. Místo rozcvičky jsem svoje tělo nahřívala v termoboxu a s výživovou poradkyní jsem probírala svůj aktuální jídelníček.

Právě jídelníček mě překvapil nejvíc. Jako starý dietový harcovník jsem byla zvyklá dietu zaměňovat za omezení příjmu potravin. Při správném nastavení jídelníčku a pomocí konkrétních rad jsem najednou zjistila, že při redukci hmotnosti se člověk nemusí trápit hladem a pokud je stravování pravidelné, mizí i otravné chutě na sladké.

Překvapivě jsem nejvíce bojovala s nedostatečným pitným režimem, dvě kávy během dopoledne litr čisté vodu opravdu nenahradí. Tímto způsobem jsem již během prvního měsíce zhubla 6 kilogramů a po čtyřech měsících ručička na váze ukázala nádherných 81 kilogramů. Ještě hezčí však byla redukce 55 centimetrů ve třech měřených obvodech těla, pod kterou jsem si představovala ty mizející tukové vrstvy.

Petr mi byl po celou dobu velkou oporou a i díky tomu jsem mohla nově nabyté znalosti z oblasti zdravé výživy přinést do naší společné kuchyně a dále zdravě hubnout i po ukončení programu. V současné době máme nádhernou osmiměsíční holčičku Natálku.

Po odeznění hormonální bouře jsem se rozhodla zopakovat cvičení a program, protože se chci opět dostat do formy a najednou mám největší a doživotní motivací právě ve své dceři. Ona je pro mě to nejkrásnější na světě a já chci, aby na mě jednou také mohla být pyšná.