Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 slavných mužů historie, kteří byli ve skutečnosti ženami

  • Fotografie

    Fotogalerie

    1 fotografie

    24. března 2014 | 14:23

    Některé to udělaly kvůli lásce, jiné kvůli vysněné kariéře, další přinutily rodiče kvůli dědictví. Každá měla svůj "dobrý" důvod, proč strávila svůj život jako muž.

  • Brandon Teena

    1956498:gallery:true:trueTeena Brandon se narodila v roce 1972 v Lincolnu v Nebrasce. Jako dítě byla považována za divošku a všichni jí říkali Brandone. Poté, co byla sexuálně zneužívána příbuzným mužského pohlaví, se přestěhovala do Richardson County v Nebrasce, kde začala žít nový život jako muž. Spřátelila se s dvěma dalšími muži, Johnem Lotterem a Marvinem "Tomem" Nissenem. A dokonce měla vztah se ženou. Nikdo z jejích přátel nevěděl, že je ve skutečnosti ženou. Když pak pravda o její sexualitě vyšla najevo, byli to právě ti dva dobří "kamarádi", kteří jí několikrát znásilnili a hrozně zbili. Policie však k vyšetřování zaujala laxní přístup a vyšetřování zastavila. Oba pachatelé pak Teenu zastřelili. Život a smrt tohoto amerického transsexuála popisuje dokument The Brandon Teena Story z roku 1998, podle nějž byl o rok později natočen film Kluci nepláčou, který získal několik Oscarů.
  • Billy Tipton

    1956539:gallery:true:trueSlavný americký jazzový pianista a saxofonista Billy Tipton se narodil v roce 1914 jako Dorothy Lucille Tipton. Dorothy začala svojí hudební kariéru v roce 1931 v různých malých barech v Oklahomě. Zjistila ale, že jako bělošská holka nemá v jazzových klubech v dobách krize žádnou naději, i kdyby hrála jako bůh. A tak udělala to, co by na jejím místě jistě udělala každá žena, která má jasný životní cíl: stáhla si prsa obinadlem, natáhla si pánské kalhoty a nikdy už se neohlédla zpět. Tak se narodil Billy Tipton. Ten navázal několik vážných vztahů, byl pětkrát ženatý a měl několik adoptovaných dětí. Před manželkami, rodinou, přáteli i celým světem se "mu" podařilo jeho skutečné pohlaví skrývat až do smrti. Až koroner odhalil, že šlo o ženu. Tipton zemřela v roce 1989 ve věku 74 let.
  • Sir James Gray

    1956568:gallery:true:trueJames Gray se narodil v roce 1723 ve Worcesteru v Anglii jako Hannah Snell. Jako dítě si sice Hannah často hrála na vojáky, ale jinak byla vnímána jako normální mladá dívka. V roce 1744 se provdala za Jamese Summse, a o dva roky později porodila dceru. Bohužel ta záhy zemřela a manžel ji opustil. Od svého švagra si vypůjčila pánský oblek a také jeho jméno a vydala se na cesty, aby se pokusila najít svého manžela. Po nějaké době ale zjistila, že byl popraven za vraždu. V mužské identitě odcestovala do Portsmouthu a připojila se tam ke Královskému námořnictvu. Dvakrát byla vyslána do boje. Celkem 11krát byla zraněna na nohou a jednou dokonce v rozkroku. Není známo, jak se jí podařilo skrýt její pohlaví, když jí léčili zraněná třísla. V roce 1750 se její jednotka vrátila do Anglie a ona svým kamarádům odhalila svojí pravou identitu. Svůj příběh řekla do novin a zažádala si o vojenský důchod, který jí byl překvapivě udělil. Její vojenská služba byla oficiálně uznána a ona si otevřela hospodu s názvem "Žena bojovník". Nakonec se znovu oženila a měla dvě děti. Hannah zemřela v roce 1792.
  • Chevalier d'Eon

    1956594:gallery:true:trueCelým jménem Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d'Eon de Beaumont se narodila v roce 1728 ve Francii jako žena, ale první polovinu svého života prožila jako muž. Její autobiografie prozrazuje, že byla vychovávána jako kluk, protože její otec mohl zdědit peníze a majetek jen pokud bude mít syna. V roce 1756 se jako mladík d'Eon připojila k tajné službě krále Ludvíka XV a odcestovala na tajnou misi do Ruska, aby se zde setkala s císařovnou Alžbětou. V roce 1761 se pak vrátila do Francie a o rok později se stala kapitánem dragounů. Zúčastnila se mnoha bojů, byla zraněn a obdržela Řád Saint-Louis. Nakonec jí byl přiznán důchod a ona začala žít v politickém exilu v Londýně. Během jednání s králem Ludvíkem XVI. jí bylo oznámeno, že se může vrátit do Francie, ale pod podmínkou, že zde bude žít jako žena. Nabídku přijala, král jí totiž nabídl, že jí bude platit všechny nové šaty. Zbytek svého života tak prožila už jako žena.
  • Denis Smith

    1956632:gallery:true:trueDenis Smith, který se narodil jako Dorothy Lawrence, byl anglický novinář, který v přestrojení působil za první světové války. Devatenáctiletá Dorothy žila v Paříži a chtěla být válečným reportérem, což by však nebylo možné z důvodu jejího pohlaví. Dokonce i muži novináři se v té době jen obtížně dostávali do předních linií. Přesvědčila proto dva mladé anglické vojáky, aby jí sehnali uniformu, vlasy si ostříhala nakrátko ve vojenském stylu, a kůži si natřela leštěnkou na nábytek, aby vypadala opáleně. S padělanými doklady se pak s pomocí kamaráda dostala do předních linií, kde byla neustále pod palbou. On ji také pomohl najít opuštěnou chatu, kde mohla v noci přespávat. Po 10 dnech ale dostala strach, že bude odhalena a že muží, kteří jí pomohli, mohou být v nebezpečí. Šla se dobrovolně udat a byla zatčena. Vyslýchali jí jako vyzvědače a prohlásili jí válečnýa zajatcem. Armáda se obávala, že pokud by se její příběh dostal ven, i jiné ženy by se snažily vstoupit do armády v přestrojení. Dorothy byl nucena podepsat čestné prohlášení, že nebude nikomu vyprávět svůj příběh. Když válka skončila napsala svůj příběh, ale válečná kancelář ho zcenzurovala a nakonec se na veřejnost dostal o mnoho let později. V roce 1925 byla Dorothy označena jako duševně nemocná. Zemřela opuštěná v Colney Hatch Lunatic Asylum v roce 1964.
  • Marinus

    1956639:gallery:true:trueMarinus (na obrázku v červeném uprostřed) se narodila jako Marina v 6. století našeho letopočtu. Její otec chtěl vstoupit do kláštera a vzal svou dceru převlečenou za chlapce s sebou. Oba byli přijati a stali se z nich mniši. Poté, co žili několik let v klášteře, vydali se na cesty. Při pobytu v hostinci se však "pohledného jinocha" zamilovala dcera hostinského a snažila se Marinu svést. Když se jí to nepodařilo, začala tvrdit, že "on" svedl ji a ona je teď těhotná. Marinus to popřel, ale nechtěl odhalit, že je ve skutečnosti žena. Byl proto vyhozen z kláštera. Žil mimo klášterní zdi a živil se žebráním. Aby toho nebylo málo, byl nucen převzít péči o dítě a vychovávat ho. To, že je ženou, bylo odhaleno až po smrti. Marinus je ctěn jako svatý v římskokatolické a pravoslavné církve. Je známá jako svatá Marina Monk.
  • Malinda Blalock

    1956656:gallery:true:trueMalinda Blalock byla jedním z "ženských vojáků" během americké občanské války, kteří statečně bojovali na obou stranách. Když začala válka, než aby byla odtržena od svého manžela Keitha, rozhodla se skrýt svou identitu a vstoupit s ním do armády. Oficiálně zapsána byla 20. března 1862 jako "Samuela" Sammy "Blalock", když tvrdila, že je starším bratrem jejího manžela. Její doklady o registraci jsou jedním z mála dochovaných záznamů o "ženských vojácích" v občanské válce. Malinda byl dobrým vojákem a její identita nebyla nikdy odhalena. Nakonec pár z armády dezertoval.
  • Albert Cashier

    1956677:gallery:true:trueAlbert Cashier se narodil jako Jennie Irene Hodgers v roce 1843. V roce 1862 se přestrojila se za muže a narukovala do 95. Illinois pěšího pluku pod jménem Albert Cashier. Bojovala ve více než 40 bitvách. Podařilo se jí zůstat neodhalena. Ostatní vojáci si jen mysleli, že je nesmělý a chce být raději sám. Cashier byl zajat v bitvě, ale po přemožení stráží se mu podařilo uprchnout zpět. Bojovala s plukem až do roku 1865. Po válce žil Cashier i nadále jako muž, a dokázal o tom přesvědčit i všechny kolem sebe. Čtyřicet let pracoval jako hlídač v kostele, kopáč na hřbitově a rozsvěcovač pouličních lamp, všude se vydávala za muže a tvrdila, že je ve veteránském důchodu. V roce 1910 byla sražena autem, které jí zlomilo nohu. Lékař objevil její tajemství, ale souhlasil, že bude mlčet. V roce 1911 se nastěhovala do domově důchodců pro vojenské vysloužilce. Poté, co se její zdravotní stav zhoršil a zřízenci jí přišli vykoupat zjistili, že je ženou. Od té doby byla přinucena nosit dámské šaty. Zemřela v roce 1915 a byla pohřbena ve svém vojenském oděvu.
  • Petter Hagberg

    1956827:gallery:true:truePetter Hagberg se narodil v roce 1756 v Finnerödje ve Švédsku jako Brita Nilsdotter. V roce 1785 se provdala za Anders Peter Hagberg, který byl voják stráže. Krátce po svatbě byl odvolán k účasti v rusko-švédské války (1788-1790). Brita, které manžel chyběl, se převlékla za muže a narukovala do armády, aby ho našla. Zúčastnila se bitvy u Svensksunda (na obrázku) a námořní bitvy v zálivu Vyborg. Jednou její velící důstojník zavolal jméno "Hagberg" a jak ona, tak její manžel udělali krok vpřed. Tak ho konečně našla. Oba však dokázali tajemství udržet. Později, v bitvě u Björkö Sund, byla Britaa zraněna a musela se jít nechat do podpalubí ošetřit. Tam bylo její pohlaví odhaleno. Po válce obdržela důchod (což bylo v tédobě pro ženu neslýchané) a byla jí udělena licence na obchod (také neslýchané pro vdané ženy). Byla jí také udělena medaile za statečnost, čímž si vysloužila vojenský pohřeb.
  • James Barry

    1956840:gallery:true:trueJames Barry (na snímku vlevo) se narodil někdy mezi lety 1792 - 1795. Byl vojenským lékařem v britské armádě, a na konci své kariéry dokonce generálním inspektorem, který měl na starosti vojenské nemocnice. Sloužil v Jižní Africe a Indii. Mezi jeho úspěchy patří první úspěšný císařský řez v Africe provedený britským chirurgem, který přežila matka i dítě

    James Barry se ale narodil jako Margaret Ann Bulkley, a je tedy první Angličankou, která se stala kvalifikovanou lékařkou. Předpokládá se, že Bulkley vystupovala jako muž právě proto, aby si splnila svůj sen o práci v medicíně. Sen, který nemohl být splněn, pokud by "zůstala" žena. Dopisy ukazují, že to možná vymyslela její matka a strýcové, aby se mohla dostat na lékařskou fakultu. Barry "zemřel" na úplavici 25. července 1865 a byla to zřejmě uklízečka, která jeho tělo objevila, kdo po pohřbu odhalil skrývané tajemství.

Klíčová slova:  příběh, slavní muži ženami
Diskuse ke článku
.