Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krása má mnoho tváří: Matka fotí dceru s Downovým syndromem

19. března 2014 | 06:00

Slovíčko krása může mít pro různé lidi různý význam. Katie Driscoll se teď ale snaží změnit způsob, jakým je krása všeobecně vnímána. Docílit toho chce prostřednictvím série dojemných fotografií, které na vaší tváří vykouzlí úsměv.

Doma měla už pět synů, přesto stále toužila po dceři. A příroda ji nakonec vyslyšela. Ultrazvuk prozradil, že čeká holčičku. Jenže když se dcerka narodila, dozvěděla se Katie Driscoll, že trpí Downovým syndromem. Ani to však její radost nijak nezkazilo.

Když byly Grace čtyři roky, dostala Katie jedinečná nápad. Vzala do ruky fotoaparát a začala svojí milovanou holčičku fotit. Hrdá matka chtěla, aby jí celý svět viděl tak, jak ji vidí ona. Šťastnou, zdravou a krásnou...

Grace je nádherná holčička
Autor: changingthefaceofbeauty.org, 5boysand1girlmake6photography.org

"Jediná věc, o kterou jsem nestála, byla lítost. Nechtěla jsem, aby lidé litovali nás, a nechtěla jsem ani, aby litovali Grace. Chtěli jsme jen všem ukázat, jak jsme velmi, velmi šťastní, že máme naši malou holčičku," prohlásila Katie.

Čím víc fotek udělala, tím víc si ale uvědomovala, že nikdy neviděla děvčátka jako je Grace v nějaké reklamě. A tak založila blog. "Vytvořila jsem komunitu a požádala rodiče s podobně postiženými dětmi, zda bych je také mohla vyfotit. Pak jsem oslovila výrobce a prodejce a bylo to," popisuje začátky Katie.

Nakonec vznikla webová stránka s názvem Changing The Face of Beauty, která by měla zdravým lidem ukázat další lidi, jako je Grace. Driscoll si klade za cíl, aby děti jako je Grace byly vnímány jako skuteční lidé, ne jako lidé s tělesným postižením.

Grace (zcela vpravo) v podzimní kampani na dětské oblečení značky Steam
Autor: changingthefaceofbeauty.org, 5boysand1girlmake6photography.org