Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zbytečná smrt: Dívka (†19) zemřela kvůli chybě lékařů, odmítli jí vyšetřit

18. března 2014 | 06:00

Mohla žít! Stačilo jen, kdyby jí lékaři brali vážně. Udělali jednoduchý stěr z děložního čípku. Jenže podle nich byla na rakovinu příliš mladá. Kvůli jejich pochybení je teď Sophie Jones mrtvá. Zabila ji rakovina.

Věděla, že s ní něco není v pořádku. Měla nepříjemné tušení. Když ale devatenáctiletá začínající modelka z Easthamu nedaleko Liverpoolu požádala lékaře o PAP test (stěr onkologické cytologie), dozvěděla se, že na něj nemá nárok, protože je příliš mladá.

I když se rakovina děložního čípku nejčastěji vyskytuje u žen pod pětatřicet let, je tato diagnóza u žen do pětadvaceti let poměrně vzácná. Rozhodně však ne nemožná. Přesto dívky mladší pětadvaceti let nemají v Anglii na toto vyšetření nárok. Tohle nesmyslné rozhodnutí teď stálo jednu mladou dívku život.

Sophie Jones (†19) zemřela úplně zbytečně!
Autor: Facebook/Sophie Jones
Začalo to chybnou diagnózou

Když Sophie loni v únoru kvůli bolestem v podbřišku navštívila lékaře, dozvěděla se, že trpí Crohnovou chorobou. Chronickým zánětlivým onemocněním, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva.

Přestože dívka lékaře informovala o svém podezření a několikrát vyžadovala jednoduché vyšetření, neuspěla. Odmítali jí znovu a znovu.

Sophie Jones (†19) zemřela úplně zbytečně!
Autor: Facebook/Sophie Jones
Rakovina si vybrala svou daň

Až v listopadu loňského roku jí lékaři diagnostikovali rakovinu děložního čípku. Její stav se rychle zhoršoval. S velkými bolestmi ji hospitalizovali v nemocnici, kde Sophie nakonec v polovině března zemřela.

"Sophie byla úžasná. Projevovala větší zájem o každého z nás, než sama o sebe," prozradila Peri Jones (47), nešťastná Sophiina matka. "Její pozitivní postoj byl neuvěřitelný. Slíbila nám, že bude s nemocí bojovat "až do konce". Pořád byla v dobré náladě, i to ráno, kdy zemřela," dodala Sophiina sestra Stephanie.

Sophie Jones (†19) zemřela úplně zbytečně!
Autor: Facebook/Sophie Jones
Sophiina volba

 "Je směšné, že jsou stěry nabízeny jen ženám starším pětadvaceti let. Přinejmenším by ty mladší měly mít možnost si je samy uhradit," říká Peri. Ta teď se všemi, co Sophii milovali, zorganizovala on-line petici požadující, aby byl minimální věk pro toto vyšetření snížen na 16 let.

Žádost nazvanou "Sophiina volba" od soboty podepsalo už více než čtyřicet tisíc lidí. A další rychle přibývají. "Potřebujeme pět set tisíc podpisů, aby nám vůbec věnovali pozornost. Milión pak na to, aby skutečně došlo ke změně," říká Peri, která kvůli nesmyslnému rozhodnutí přišla o dceru.