Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žije dál! Srdce tříleté české holčičky zachránilo život roční Italce

ilustrační foto
28. února 2014 | 13:45

Co je pro jednoho obrovskou tragédií, může znamenat neuvěřitelnou radost pro druhého. Teprve tříletá dívenka z České republiky tak po své smrti zachránila život ročnímu miminku. Její srdce lékaři transplantovali nemocné italské holčičce v Turíně.

Poté, co česká holčička podlehla závažné nemoci, svolili její rodiče k darování orgánů. Játra a ledviny malé dárkyně pomohly dětským příjemcům v České republice. Pro srdíčko se však nepodařilo najít vhodného čekatele, protože v českých centrech v současné době nejsou zaregistrováni takto mladí pacienti.

Díky mezinárodnímu programu výměny orgánů FOEDUS bylo možné srdce nabídnout nemocným do zahraničí a zachránit tak jiný život.

Nejdříve zareagovali Italové

Během několika desítek minut na nabídku zareagovali zdravotníci z Itálie. Následovaly nezbytné laboratorní testy, které potvrdily vhodnost darovaného orgánu pro roční italské děvčátko.

Během několika málo hodin přiletělo letadlo s chirurgickým týmem do Prahy pro odebrání orgánu a za další čtyři hodiny již bylo srdce voperováno malé pacientce v nemocnici v Turíně.

Roční Italce se daří dobře

...
Autor: shutterstock.com
Od uveřejnění nabídky v transplantačním programu po operaci v Turíně uběhlo pouhých 7 hodin. Italské holčičce, v jejíž hrudi nyní bije srdce české dívenky, se daří dobře a malá pacientka se zotavuje z prodělané transplantace.

Tento případ opět prokázal, že program mezinárodní spolupráce na poli transplantace má smysl a zachraňuje životy i těm nejmenším. Díky programu FOEDUS bylo zachráněno již mnoho pacientů, kteří by bez mezinárodní pomoci nenalezli vhodného dárce.

„V nabídce jsou tzv. přebytečné orgány, pro které není momentálně v zemi původu možno najít vhodného příjemce. Zveřejňují se zde rovněž poptávky po orgánech pro pacienty, kteří jsou v akutním ohrožení života a potřebují transplantaci v řádu několika málo dnů,“ vysvětluje ředitel Koordinačního střediska transplantací (KST) MUDr. Pavel Březovský.

Autor: brig