Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívka z šokující kampaně na výzkum rakoviny zemřela ve 24 letech

Kampaň upozorňovala na rizika rakoviny slinivky
2. března 2014 | 06:00

Britka Kerry Harvey, která se stala jednou z tváří kampaně na podporu výzkumu rakoviny slinivky, v sobotu podlehla zákeřné nemoci. Bylo jí pouhých 24 let.

Statečná mladá žena se snažila zvýšit povědomí o nemoci a přivést tak více peněz na její výzkum. Projekt probíhal ve Velké Británii a způsobil velký rozruch. Kontroverzní kampaň na sebe upozornila plakáty i televizními šoty, které ukazovaly pacienty s rakovinou slinivky se slogany „Přála bych si mít rakovinu prsu“ či „přál bych si mít rakovinu varlat.“ Proč? Na rozdíl od rakoviny slinivky, je rakovina prsu či varlat díky výzkumu velmi dobře léčitelná a dá se odhalit v raném stádiu. 

Kerry Harvey
Autor: http://pancreaticcanceraction.org/

Emotivní kampaň měla hodně odpůrců. Není snadné přesvědčit pacienty s rakovinou prsu, že vlastně měli štěstí v neštěstí. Zatímco nádor prsu zjištěný v časném stádiu přežije většina žen, rakovina slinivky je nemoc v podstatě beznadějná. Harvey si ale za svým činem stála. „Nikdy jsem nelitovala toho, co jsem v kampani řekla nahlas. Neříkám, že se s rakovinou prsu dá snadněji vyrovnat. Kdybych ji ale měla, mohla bych bojovat. S rakovinou slinivky vím, že je to definitivní. Doufám, že kampaň pomůže sehnat víc peněz na výzkum. Mě už to nezachrání, další pacienty ale může,“ říkala.

Stejně jako většina lidí ani Kerry o nemoci nic nevěděla až do doby, kdy zjistila, že jí trpí. Od listopadu 2012 se potýkala se silnými bolestmi břicha. Ze začátku je ale připisovala klasickým menstruačním potížím. Po té, co se bolest stále stupňovala, vyhledala lékařskou pomoc. Lékaři si mysleli, že má žaludeční vředy, postupně ztrácela chuť k jídlu a přidaly se potíže s pokožkou. Ta byla nakonec tak křehká, že se Kerry ráno budila s krvavými ránami po celém těle.

Až po čtyřech měsících, při další návštěvě specializovaného oddělení, kam byla Kerry převezena s omračující bolestí břicha, lékaři poznali, že má rakovinu v pokročilém stádiu, kdy se nemoc rozšiřuje i do dalších orgánů. Zbývalo jí pár měsíců života. I přes silné dávky chemoterapie nebyla možná operace. Navzdory tragickým vyhlídkám bojovala a snažila se užít si zbylých pár měsíců života. Nemoci podlehla minulou sobotu po necelém roce od zjištění diagnózy. 

Zemřel Richard Hes. Podlehl rakovině slinivky.
Autor: Profimedia

I přesto, že Kerry Harvey nekouřila, téměř nepila alkohol a v rodině nikdo netrpěl rakovinou, onemocnění ji zasáhlo v plné síle. Rakovina slinivky je jedním z nejrychleji a nejagresivněji probíhajících typů. Pacient umírá zpravidla do šesti měsíců od diagnózy. Pouhých pět procent pacientů přežije alespoň rok na rozdíl od rakoviny prsu, kde tuto hranici překročí až 85 procent nemocných. V České republice jí onemocní v průměru 15 osob na 100 000 obyvatel. Na toto onemocnění zemřel například i zakladatel firmy Apple Steve Jobs, operní pěvec Luciano Pavarotti či nedávno zesnulý tanečník Richard Hes.

Autor: dok