Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Olympijské skandály z historie: Podplácení, rivalita i rozpuštěný led

Olympiáda
19. února 2014 | 10:18

Zdá se vám, že Olympiáda v Soči je plná bizarností? Věřte, že i ty minulé je měly. Našli jsme pro vás 4 skandály, které otřásly sportovním světem.

Dvojitá výprava Švýcarska z roku 1948
Bude se vám to zdát jako zápletka z béčkové americké komedie, ale věřte, že je to tak. V roce 1948 se ZOH konaly ve švýcarském Svatém Mořici a stala se na nich jedna hokejová záhada. Na svědomí ji měli Američané, kterým na Olympiádu dorazili hned dva hokejové týmy. Oby byli legitimní a oba se chtěli účastnit, jen jeden ale sponzoroval olympijský výbor. A tak bylo rozhodnuto, že jeden bude hrát a druhý bude na ozdobu.

Rozpuštěný led východoněmeckých sáňkařek z roku 1968
Ani Olympiáda ve francouzském Grenoblu v roce 1968 nebyla bez poskvrnky. Tým východoněmeckých sáňkařek si tehdy chtěl pojistit vítězství a upravil si sáňky tak, aby zlato bylo jejich. Díky úpravě na spodní straně sáněk se ocel při jízdě zahřívala na vyšší teplotu, měla nižší tření a jela rychleji. Jejich podvod nezůstal utajen, protože se pod jejich sáněmi rozpouštěl led. A tak z medaile nebylo nic a německé holky odešly s ostudou.

Bruslení
Autor: Shutterstock.com
Krasobruslařská rivalita Američanek z roku 1994
Kauza, která otřásla krasobruslařským sportem, se stala vlastně ještě před Olympiádou v norském Lillehammeru v roce 1994. Měsíc před Olympiádou byla baseballovou pálkou napadena a zraněna americká krasobruslařka Nancy Kerrigan. Jak se ukázalo, útok měl na svědomý exmanžel její rivalky Tonyi Hardingové, která si tak chtěla zajistit vítězství. Celá záležitost ale nedopadla tak, jak si Hardingová představovala. Kerriganová se během měsíce zotavila natolik, že si z olympijských her odvezla stříbrnou medaily, Hardingová to naopak projela na celé čáře a po zjištění, že o útoku na kolegyni věděla, dostala také doživotní zákaz činnosti. A protože nemohla na led, zkoušela to různě, nejprve jako pornoherečka, později jako boxerka, ani jedno jí ale nešlo.

Bruslení
Autor: Shutterstock.com
Podplácení Rusů v roce 2002
Krasobruslařská obec zažila další skandál v roce 2002 na ZOH v americkém Salt Lake City. Kanadský krasobruslařský pár Jamie Sale a David Pelletir tehdy předvedli nejlepší jízdu, jakou tamní led viděl, a bylo jasné, že prvenství bude jejich. A tak bylo velkým překvapením, že se ocitli až na druhém místě. Jak se později ukázalo, francouzský soudce přiznal, že nadržoval ruskému duu výměnou za stejnou protekci pro svůj tým. Nakonec ale Kanaďané své zasloužené zlato získali.