Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Malí hrdinové: Porazili meningitidu, teď dodávají sílu ostatním

10. února 2014 | 14:00

Zákeřná bakterie je připravila o nohy už jako batolata. Chodit se museli učit na protézách. Přesto jsou tyhle děti plné elánu a optimismu. I proto pózují v osvětové kampani proslulé fotografky Anne Geddes.

Malé Amber Travers byly jen dva roky, když málem zemřela na meningitidu. Tři dny se pohybovala na hraně mezi životem a smrtí, než lékaři dospěli k srdcervoucímu rozhodnutí amputovat jí obě dolní končetiny v naději, že jí zachrání.

Teď, o tři roky později, se ve svých pěti letech objeví jako nejmladší v sérii přesvědčivých fotografií, které s cílem zvýšit povědomí o zákeřné nemoci, nafotila populární australská fotografka Anne Geddes.

Všechny její snímky pak budou na internetu zveřejněny dne 24. dubna, což je Světový den proti meningitidě.

Pětiletá Amber Travers (vpravo) se svojí sestrou Jade (8). Meningitidou onemocněla ve dvou letech.
Autor: reprofoto Anne Geddes

"Jako matka a vášnivá ochránkyně dětí chci, aby se rodiče o téhle zákeřné nemoci dozvěděli víc a zjistili, jak nejlépe své děti chránit," prohlašuje Geddes, která v minulosti proslula svými fotkami dětí "v květináčích".

"Jediné, co potřebujete je, abyste se na Amber, Ellie a Harveyho podívali a okamžitě pochopíte dopad téhle ničivé nemoci. Vidět jakékoliv dítě, které si prošlo takovým utrpením, je opravdu tou nejhorší noční můra," dodává.

Ellie-May Challis (vlevo) se meningitidou nakazila, když jí bylo jen 16 měsíců.
Autor: reprofoto Anne Geddes

Meningitida neboli zánět mozkových blan je závažné onemocnění, jehož počáteční příznaky lze snadno zaměnit s virózou. Při zanedbání však může být smrtelné. Největší podíl meningitid mají na svědomí viry, asi třetina případů v České republice je bakteriálního původu. Batolata nejvíce ohrožuje meningokok typu B. Nejohroženější skupinou jsou děti do 11 měsíců.

K trvalým následkům po prodělání zánětu mozkových blan dochází v 15 až 20 procentech případů, u dětí je však toto procento ještě vyšší. Nejde přitom o úplně vzácné onemocnění. Minulý rok bylo v České republice prokázáno přes 1200 případů meningitidy.

Harvey Parry (8) přišel o nohy a část pravé ruky v pouhém roce.
Autor: reprofoto Anne Geddes