Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Statečná školačka má jen půlku srdce: Prodělala už šest infarktů!

20. listopadu 2013 | 06:00

Narodila se jen s jednou půlkou srdce a lékaři jí nedávali moc vysokou šanci na přežití. Dnes má Bethan Edwards (9) za sebou několik vážných operací. Tři podstoupila v pouhých pěti letech. Její rodina říká, že Bethan je bojovnice, která to nevzdává.

Je jí pouhých devět let, ale přežila už šest zástav srdce. Z fotek, kde Bethan skáče na zahradě a užívá si, by člověk nepoznal, že byla už tolikrát tak blízko smrti. Její první infarkt přišel, když byly Bethan pouhé tři dny.

Ve čtyřech měsících podstoupila holčička další operaci, po které prodělala dalších pět srdečních zástav. Její maminka Mandy je na ni velmi pyšná: „Při pohledu na Bethan nepoznáte, jak špatně na tom byla. Dělá to dobře – vzhledem k tomu, že má za sebou šest infarktů a jen polovinu srdce, tak vypadá zdravě.“

Podle doktorů, začaly Bethaniny problémy, když byla její matka ve dvacátém týdnu těhotenství. Manžel Bryan má také srdeční vadu, takže její těhotenství bylo o to více sledováno. „Při jedné z kontrol lékaři zjistili problém s Bethaniným srdcem, to bylo ve dvacátém týdnu těhotenství.“

Z fotek, kde Bethan skáče na zahradě a užívá si, by člověk nepoznal, že byla tak blízko smrti.
Autor: profimedia.cz
Při ultrazvuku se zjistilo, že Bethan má poruchu nazývanou syndrom hypoplastického levého srdce, kdy levá srdeční komora není dostatečně vyvinutá a není schopna zajišťovat dostatečný srdeční výdej. Pouze pravá strana je funkční.

"Byla jsem v šoku, když mi řekli jakou poruchou Bethan trpí. Nevěděli jsme, jestli přežije. Lékaři mi nabídly dvě možnosti, buď těhotenství ukončit, nebo v něm pokračovat s tím, že dítě nepřežije. Bylo to srdcervoucí,“ vzpomíná paní Edwards.

Bethan se narodila 4. dubna 2004 a vážila 3,5 kg. Když jí byly pouhé tři dny, musela podstoupit zákrok, při kterém jí lékaři voperovali přístroj do nefunkční komory. Při operaci prodělala první srdeční zástavu. Operaci přežila, ale po čtyřech měsících podstoupila další, při které se snažili pomoci jejímu malému srdíčku. Byla to jedna ze tří operací, při kterých se jí pětkrát zastavilo srdce.

„Je opravdovou inspirací pro nás všechny. Není mnoho lidí, kteří by přežili šest infarktů,“ říkají rodiče malé Bethan.
Autor: profimedia.cz
Bethanin maminka říká: „Bylo opravdu těžké říci, jestli přežije, vážně jsme si mysleli, že ji ztratíme. Musela projít tolika těžkými zákroky a k tomu ještě ty infarkty, které následovaly jeden za druhým. Pokaždé, když lékaři odvedli kus práce a snažili se její srdce znovu rozběhnout, se zastavilo. Po třetím infarktu, jsem už přestala doufat, ale Bryan mi řekl, ať neztrácím naději. Byla tak malá a bezmocná, napojená na přístroj. Ale i tak se nevzdávala. Byla to naše malá bojovnice.“

Bethan je opravdu velmi silná a statečná. Během krátkého života toho už zažila hodně.
Autor: profimedia.cz
Bethan prodělala otravu krve a musela podstoupit další operaci. Tři týdny byla v kritickém stavu, ale k překvapení doktorů se její stav začal zlepšovat. „Byla na tom tak špatně a nevěřili jsme, že se z toho dostane, ale po třech týdnech se její stav zlepšil. To byl překvapivý zlom. Domů jsme si ji přivezli na konci srpna, tři měsíce po jejím narození. Nemysleli jsme si, že ji ještě někdy uvidíme.“

Poslední operaci Bethan podstoupila těsně před jejími pátými narozeninami. „Byla to taková úleva, když měla poslední výkon za sebou. Kvůli všem těm operacím byla hodně opožděná ve vývoji. Mluví dobře, ale má hodně co dohánět. Chodí do školy, ale ve svých devíti letech je na úrovni šestiletého dítěte. Bethan chodí na pravidelné prohlídky do Worcester Hospital, její rodina si však není jistá, jaká budoucnost na ni čeká.

„Protože má pouze jednu polovinu srdce, nevíme, jestli ji nečekají ještě další operace, nebo jednoho dne dokonce transplantace. Bereme každý den tak, jak přijde, a Bethan je opravdu velmi silná a statečná. Je opravdovou inspirací pro nás všechny. Není mnoho lidí, kteří by přežili šest infarktů,“ dodává Mandy.

Autor: Zuzu