Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podivná fóbie! Dívka má panický strach z ovoce a zeleniny

Faye Nnidy v životě nepozřela kousek ovoce či zeleniny. Má z nich totiž panický strach.
7. listopadu 2013 | 07:00

V životě nepozřela jediný banán, rajče či okurku. Přežívá jen na dietě složené z cheesburgerů, hranolků a pizzy. Britka Faye Campbell (21) totiž trpá lachanofóbií. Děsí ji i pouhá blízkost ovoce nebo zeleniny. 

"Jen pouhá myšlenka na to, že pozřu kousek zeleniny nebo jakýkoli druh ovoce způsobuje, že se cítím fyzicky špatně. Děsí mě i jejich pouhá blízkost," tvrdí mladá žena, která se už šestnáct let živí jen jídlem z rychlého občerstvení.

"Když maminka k večeři připravuje pečeni se zeleninou, musím jít do jiné místnosti, protože nemůžu vystát ten zápach. Někdy mám otevřená všechna okna, abych se ho zbavila. Bohužel musím sedět v obýváku s pizzou, zatímco oni jedí v kuchyni. Moje rodina by si přála, abych večeřela s nimi, ale já prostě nemůžu," dodává.

Přestože se živí jen jídlem z fastfoodu, její tělo odbourá vše a dívka si drží stále stejnou váhu.
Autor: profimedia.cz
Jednadvacetiletá Faye Campbell snídá toasty, obědvá pizzu, večeří cheesburgery a vše prokládá olejem nasáklými hranolky. Přesto při výšce 1,75 metru váží jen sedmapadesát kilo. Její tělo totiž nějakým zázrakem dokáže odbourat všechny přijaté kalorie.

"Faye přímo nesnáší posilovny. Může ale sníst cokoliv a nikdy nepřibere ani deko. Už deset let váží stejně. Přiznám se, že jí někdy závidím," tvrdí sestra Lauren (23).

Problémy se stravováním Britku trápí už od dětství. Do svých pěti let pila pouze mléko, cokoliv dalšího odmítala. Rodiče z toho už byli zoufalí, ať už jí nabídli cokoliv, chtěla pouze mléko. V pěti letech svůj stravovací návyk pozměnila, ale opravdu jen lehce. "Zkusila hranolky a od té doby už nejedla nic jiného," říká matka Carolyn (42).

Rodiče údajně zkoušeli všechno možné i nemožné, aby naučili dceru jíst i něco jiného. Bez sebemenšího úspěchu. "Snažili jsme se všemožně zamaskovat zeleninu přímo do jídla, ale Faye to pokaždé zjistila a odmítla to sníst," vzpomíná Carolyn.

Nakonec ji vzali dokonce k lékaři, ale ani ten neuspěl. "Ostatním rodičům to musí připadat šíleně podivné, ani my jsme si to nedovedli vysvětlit a lámali jsme si s tím hlavu," dodal otec dívky.

Faye Nnidy v životě nepozřela kousek ovoce či zeleniny. Má z nich totiž panický strach.
Autor: profimedia.cz