Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tomu se říká posedlost: Spí v hamburgeru a postavil jim muzeum!

31. října 2013 | 12:15

Zkuste se zamyslet nad nejpodivnějšími předměty, které mohou lidé sbírat. Napadly by vás hamburgery?  Harry Sperl, přezdívaný Hamburgerový Harry, této americké pochoutce doslova propadnul a postavil jí dokonce muzeum.

Hamburgerový Harry Sperl, německý immigrant, žijící kde jinde než v Americe, miloval hamburgery od malička. Nikdy jimi ale nebyl posedlý. Vše se změnilo jednoho dne, kdy si v hračkářství koupil pár blbinek ve tvaru tohoto jedinečného jídla a vystavil si je v práci na stůl.

Sběratelem náhodou

Hamburgerový Harry
Autor: burgerweb.com
"Chodili ke mě kolegové a ptali se, jestli hamburgery sbírám. Tak jsem si řekl, proč ne, mohl bych.", říká Harry. Ze "sběratele omylem" se tak stal majitel největší kolekce předmětů s tematikou hamburgerů na světě a je také majitelem jediného muzea hamburgerů.

Část Harryho hamburgerové sbírky
Autor: burgerweb.com
V tomto jedinečném muzeu najdete přes tisíc exponátů, které osobně nasbíral právě Hamburgerový Harry. Od nejrůznějších dóz na sušenky, přes budíky, čepice, odpadkové koše a sluchátka, až po plyšáky, ručníky, trička, magnety, odznaky, slánky s pepřenkami a mnoho dalšího. Vše jak jinak, než s motivem nebo tematikou hamburgerů.

Hamburgerové sny

Hamburgerový Harry hamburgerům prakticky zasvětil svůj život.
Autor: profimedia.cz
Většinu předmětů Harry posbíral na bleších trzích a garážových výprodejích, které jsou v Americe velmi populární. Královnou jeho sbírky je ale naprosto unikátní vodní postel, ve tvaru cheeseburgeru, ve které Harry každý večer usíná. Jak by se líbilo vám, složit hlavu na jeden z mnoha plyšových hamburgerových polštářů a přikrýt se sezamovou houskou s listem salátu?

Oběd na kolečkách

Haryho hamburgerový Harley-Davidson
Autor: profimedia.cz
Pokud je postel královnou Harryho sbírky, nezbývá než korunovat i krále. Tím není nikdo jiný než chopper Harley Davidson přestavěný na tříkolku, jemuž vévodí obří hamburger, ukrývající v sobě celé tělo motorky. Jak Harry popisuje na videu: "Přední kolo vypadá jako okurky, ukotvené flaškou s kečupem. Tachometry jsou ve tvaru mléčných shakeů. Kola vypadají jako červená cibule a řidítka také jako okurky. Čím déle se na moji motorku díváte, tím víc fascinujících drobných detailů najdete."

Část Harryho hamburgerové sbírky
Autor: burgerweb.com
Skutečným hamburgerům ale Harry příliš neholduje, jak byste možná čekali. Vlastně bez velkého zájmu přiznává, že si ho dá jen párkrát do roka: "Když přece sbíráte známky, nebo mince, nemusíte být nutně pošťák nebo zloděj. a stejně tak to, že hamburgery sbírám neznamená, že bych se jimi musel cpát od rána do večera.", říká Harry v rozhovoru pro BBC.

Autor: brig