Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podnikavá dívka: Ve 14 začala vyrábět šperky, teď je miliardářkou!

25. října 2013 | 06:00

Nestává se každý den, aby se zrodila společnost, která svému majiteli dokáže vydělat dvěstěpadesát miliónů dolarů za rok. O to neuvěřitelnější je to v případě, kdy takovou firmu založí čtrnáctiletá dívka. Američanka Bella Weems (17) je ale živoucím důkazem, že miliardářem se může stát skutečně každý.

"Vždycky jsem věřila, že můžu dokázat všechno, co budu skutečně chtít," píše Bella na svých internetových stránkách.

A její ambice se vyplatily. Díky sebedůvěře a vlastní píli dosáhla tahle roztomilá dívenka z Arizony svého původního cíle: v roce 2012 si pořídila nádherný bílý džíp, který pojmenovala Alice.

Miliardářkou kvůli autu

Důvody, které tehdy čtrnáctiletou Bellu k založení společnost s názvem Origami Owl vedly, byly ryze zištné. V té době totiž rodiče požádala o auto, které si přála dostat k šestnáctým narozeninám.

Podnikavá Belle (17) bylo pouhých čtrnáct let, když začala vyrábět bižuterii. Dnes má vlastní značku a vydělává miliardy.
Autor: origamiowl.com
Ti však nechtěli dceru zbytečně rozmazlovat. Doporučili jí proto, aby se zamyslela nad způsoby, jak si na vlastní dopravní prostředek vydělat. Po zvážení všech možností se pak dospívající dívka rozhodla pro výrobu a prodej bižuterie.

Dobře investované peníze

Na nákup materiálu na výrobu prvních šperků použila ušetřených třistapadesát dolarů, v přepočtu šest a půl tisíce korun, které si vydělala hlídáním dětí sousedům. Bižuterii pak začala nabízet přátelům.

Každý vydělaný dolar investovala Bella do dalších komponentů. Své výrobky prodávala doslova při každé příležitosti, nabízela je na sousedských posezeních, v místních buticích i na klenotnické show.

Po třech letech se z dětského projektu stala prosperující společnost, která sdružuje více než pětadvacet tisíc nezávislých "návrhářů" a její čistý výdělek je letos odhadován na neuvěřitelných dvěstěpadesát miliónů dolarů, což v přepočtu činí čtyři a půl miliardy korun.

1860640:gallery:true:trueMísto zábavy práce

"Trávila jsem hodiny a hodiny nabízením svých šperků, místo abych si užívala někde venku s přáteli, a nakonec se mé výrobky 'začaly prodávat samy'," prozradila úspěšná Bella magazínu Forbes.

I když to byla Bella, která společnost vymyslela a založila, bez pomoci členů rodiny by se neobešla, stále totiž chodí na střední školu.

Její matka Chrissy, která je spoluzakladatelkou Origami Owl, jí pomohla sestavit tým návrhářů, oba dva strýcové a tety pak podnikavé dívce pomáhají s internetovým obchodem a marketingem.