Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Syrová strava dokáže zázraky! Pletou si mě s teenagerem, říká vitariánka Susan

16. října 2013 | 09:00

Je krásná, štíhlá a plná energie. A díky vitariánství prý dokonce mládne. Alespoň je o tom přesvědčena. Angličanka Susan Reynolds (29) se už sedm let nedotkla vařeného jídla a tvrdí, že jí vůbec nechybí.

Všichni víme, jak je těžké začít s dietou a vzdát se svých oblíbených smažených jídel nebo sladkých zákusků. Angličanku Susan Reynolds však tento problém netrápí. Už pěkných pár let se živí jen tepelně neupravenou stravou a tvrdí, že se v životě necítila lépe.

"Klidně přiznám, že ještě na vysoké jsem milovala McDonalds a večer na diskotéce si dopřávala kalorické koktejly. Ale to už je dávno pryč," začíná své vyprávění drobná blondýnka s bezchybnou pletí.

Susan Reynolds už sedm let nepozřela nic jiného, než jakkoliv tepelně neupravené ovoce a zeleninu a koktejly z nich.
Autor: Facebook.com
"Všechno to začalo mým půlročním výletem do Indie, kde jsem objevila kouzlo jógy. Změny jsem na sobě cítila okamžitě. Když jsem pak zpátky v Anglii zabloudila do vitariánské restaurace, propadla jsem zdravému životnímu stylu úplně," vysvětluje Susan.

A co tedy to vitariánství přesně znamená? Susanin typický jídelníček, který dodržuje již sedm let, se skládá z ovoce, zeleniny, semínek, ořechů a  fazolí. Nic nesmí být vařené ani jakkoliv jinak tepelně upravené. Základem jsou saláty nebo studené zeleninové polévky. "Pokud cítím, že moje tělo potřebuje trochu více energie dám si třeba kokos. Ale to jen výjimečně."

Susanin obvyklý den

5:00 hodin - budíček, 750 ml vody s citrónem
6:30 – 8:30 hodin - cvičení jógy
10:00 hodin - litr „zeleného“ džusu (celý hlávkový salát smíchaný se špenátem a spoustou bylinek)
11:00 – 16:00 hodin - malá svačina podle chuti, především ovoce jako fíky, mango nebo lesní plody
18:00 hodin - příprava večeře, obvykle velký salát, zeleninová polévka či jakékoliv jídlo z oříšků nebo třeba naklíčeného obilí a luštěnin

Susan Reynolds už sedm let nepozřela nic jiného, než jakkoliv tepelně neupravené ovoce a zeleninu a koktejly z nich.
Autor: Facebook.com
Tak přísná dieta možná na první pohled nevypadá moc lákavě, ale výsledky za to podle Susan stojí: "Nejen že mi lidé běžně odhadují minimálně o 10 let méně, než mi skutečně je, ale především se díky vitariánství cítím zdravá, duševně vyrovnaná a plná pozitivní energie."

Inspirací pro Susan určitě byli i její rodiče – její tatínek pravidelně posiluje a maminka se zbavila únavového syndromu tím, že ze svého jídelníčku vyřadila veškeré cukry. U Reynoldsů doma tak na i na Štědrý večer servírují hostinu podle vitariánských zásad.

Autor: luč, lena