Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Opilý od narození: Muž má díky nemoci v břiše pivovar

Matthew Hogg
10. října 2013 | 11:01

Snad každý se už někdy opil, ale jen málokdo může říci, že je opilý pořád. Matthew Hogg (34) je ale opilý celý svůj život a to aniž by se dotkl kapky alkoholu. Trpí totiž vzácným onemocněním.

Čtyřiatřicetiletý Matthew Hogg trpí bizarní nemocí, v jeho žaludku se doslova vaří alkohol pokaždé, když sní potraviny s vysokým obsahem škrobu nebo cukru. Alkohol, který jeho tělo produkuje je navíc tak silný, že se Matthew každé ráno probouzí s pěknou kocovinou, trpí chronickou otravou alkoholem a má nemocná játra. „Pokaždé když sním chleba, brambory nebo rýži, trpím kocovinou, jako bych vypil tři láhve vína,“ říká nešťastný muž.

Matthew Hogg
Autor: p
Vlastní pivovar v břiše

Mladý muž trpí auto-brewary syndromem, kdy se mu množí kvasinky v tenkém střevě a vytvářejí čistý etanol, který se pak vstřebává do krevního řečiště. Tento stav se zhoršuje po každém jídle a zejména pak po potravinách obsahujících škrob a cukr. Nejmenší problémy Matthew pociťuje, pokud jí jen maso, ryby nebo některou zeleninu. Nemoc mu nedovoluje řídit auto, sportovat, chodit do fitness centra a dělat spoustu jiných aktivit.

Kocovina od narození

„Už od dětství zažívám příznaky opilosti, v pubertě jsem chtěl zapadnout do party, a tak jsem stejně jako ostatní pil pivo, ale všiml jsem si, že jsem hodně opilý mnohem dříve než ostatní a to nejen po pití, ale také po každém větším jídle,“ vypráví Matthew svůj životní příběh. „Normálně jsem spíš plachý, ale najednou jsem začal být až zuřivý, nadával jsem lidem okolo mě a jen jsem rozdmýchával problémy. Vypadal jsem a hlavně jsem byl opilý. Ve škole mi to dělalo velké problémy, kolikrát mě učitelé dokonce poslali domů. Moji rodiče ze mě byli zoufalí a já jim marně vysvětloval, že nepiji.“

Matthew Hogg
Autor: p
Nevyléčitelná nemoc

Nakonec našli Matthew s rodiči pomoc u odborníků v Londýně, kde nemoc správně diagnostikovali, stálo je to ovšem všechny rodinné úspory ve výši 1 512 750 korun. Lékaři naordinovali Matthewovi přísnou dietu, ale ani tak se nevyhne neustálé otravě organismu alkoholem, je stále unavený a vyčerpaný a čas tráví spíše v nemocnici než doma.

Protože je nemoc velice závažná, nezabírají obvyklé léčebné procedury, musí se muž spoléhat hlavně na dietu. Oporou je mu jeho šestadvacetiletá přítelkyně Mandy, se kterou žije a která se stará o to, aby ji dodržoval. „Je děsivé kolik peněz už jsme za mou nemoc utratili a stále jsem nenašel účinnou léčbu. Je to velice obtížné, ale snažím se si život i tak užívat.“