Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Z anorektičky kulturistkou! Přežívala na 500 kaloriích denně, teď spořádá 10x tolik

20. září 2013 | 06:00

Nenáviděla své tělo. Byla tak hubená, že musela nosit dětské oblečení. Vážila neuvěřitelných jednačtyřicet kilo. Rodiče i lékaři měli strach o její život. Před smrtelnou anorexií Lisu Cross (35) zachránila až kulturistika.

"Nikdy jsem se necítila tak šťastná. Konečně si připadám žensky a cítím se vážně sexy. Jako kulturista musím rozhodovat sama o sobě. Vždy se můžu zlepšovat, ale zároveň konečně cítím důvěru ve své vlastní tělo," tvrdí Lisa.

Od doby, co při svém pobytu v Japonsku objevila svět kulturistiky, vyměnila hladovění za deset jídel denně a pravidelné tréninky. Cítí se zdravější a rozhodně víc sexy, než když byla hubená. Její každodenní jídelníček obsahuje oves, rýži, proteinové koktejly, nápoje podporující růst svalové hmoty, krůtí maso, steaky a brokolici. Denně spořádá okolo 5 000 kalorií.

Lisa (35) tvrdí, že ji posilování zachránilo od anorexie, kterou jako dospívající trpěla.
Autor: Facebook/Lisa Cross

"Za ta léta, co aktivně posiluji, se můj postoj k jídlu zcela změnila. Nejím už to, na co mám chuť. V jídle teď vidím "palivo" pro své svaly. V době dospívání jsem jednu chvíli jedla méně než 500 kalorií denně. Teď sním desetkrát tolik," dodává pětatřicetiletá kulturistka, která tvrdí, že "zvedání činek" jí zachránilo život.

Lisa (35) tvrdí, že ji posilování zachránilo od anorexie, kterou jako dospívající trpěla.
Autor: Facebook/Lisa Cross
Na střední škole totiž podlehla všudypřítomnému stresu a jediné, co měla pocit že může ovládat, bylo hladovění. V něm proto hledala útěchu. "Vždycky jsem měla podivný postoj k potravinám, držela diety, ale ve věku kolem patnácti let jsem přestala jíst úplně. Dopoledne jsem snědla jen kousek ovoce a pak už jsem jen pila vodu. Odmítala jsem jíst před někým jiným a pořád jsem hledala výmluvy, jak se vyhnout jídlu," vzpomíná Lisa.

Když jí bylo sedmnáct, jela s rodiči na dovolenou, kde jí otec vyfotil v bikinách. fotku jí ukázal a snažil se jí přesvědčit, že je už příliš hubená v naději, že své stravovací návyky změní. Zlom však začal až o několik měsíců později, když začala ve velkém ztrácet vlasy.

Lisa (35) tvrdí, že ji posilování zachránilo od anorexie, kterou jako dospívající trpěla.
Autor: Facebook/Lisa Cross
"Jako všech mladým dívkám i mně se líbily mé dlouhé vlasy. Jednou jsem ale ve sprše zjistila, že mi v chomáčích zůstávají v ruce. Byl to pro mě doslova budíček. Bolelo mě srdce a byla mi pořád zima. Trápily mě obrovské bolesti kloubů a neměla jsem vůbec žádnou energii. Nic mě nebavilo a spala jsem jen pár hodin za noc," vypráví mladá žena.

Tehdy si uvědomila, že má jen dvě možnosti. Buď s tím rychle něco udělá, nebo se to bude jen zhoršovat. Začala jíst a cvičit. Přesto se pořád necítila dobře. Vše se změnilo v době, kdy odjela vyučovat angličtinu do Japonska. Až tady si uvědomila, že má vážný problém. Díky příteli kulturistovi zjistila, jaké potraviny jíst a začala vzpírat.

Lisa (35) tvrdí, že ji posilování zachránilo od anorexie, kterou jako dospívající trpěla.
Autor: Facebook/Lisa Cross
Po čtyřech letech po návratu z Japonska se časem spřátelila s ostatními kulturisty v místní posilovně. V roce 2007 se k nim připojil na cestu do Las Vegas, aby viděla soutěž v ženské kulturistice s názvem Miss Olympia. "Bylo to poprvé, co jsem viděla ženy kulturistky zblízka. Na fotografiích se jejich postavy zdály tak nedosažitelné, ale tehdy jsem si uvědomila, že nejsem příliš daleko od toho, abych to dokázala," prohlásila Lisa.

V té době jí někdo navrhl, ať se sama zúčastní nějaké soutěže. V roce 2009 tak začala držet speciální dietu a připravovat se na svoji první soutěž. V ní nakonec získala druhé místo a kvalifikovala se na britské finále, které nakonec vyhrála. Letos doufá, že si konečně splní svůj sen a v profesionílní kulturistické soutěži se stane Miss Olympia.

"Lidé se mě často ptají, proč se tak dřu jen kvůli deseti minutám na jevišti a cínové trofeji. Ale je to můj sen a věnovala jsem mu svůj život. Být Miss Olympia znamená být nejlepší kulturistkou na světě, je to vrchol kulturistiky," vysvětluje Lisa, která trénuje hodinu a půl šestkrát do týdne.